Τσίπρας: Διερευνούμε, δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Τσίπρας: Διερευνούμε, δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η οικονομία, το χρέος και το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίλυση του ζητήματος για το χρέος ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε συντάξεις. Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του τρόπου διεξαγωγής του διαγωνισμού λέγοντας ότι αυτός έγινε με αδιάβλητο τρόπο. «Δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι τα έσοδα από τις άδειες θα μπουν στα δημόσια ταμεία σε τρεις δόσεις ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα ώστε να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν εξασφάλισαν άδεια.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε δύσκολη τη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό λέγοντας πως «η Τουρκία σε μεγάλο βαθμό τήρησε τη συμφωνία, και έτσι δόθηκε μια ανάσα στη χώρα που είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση. Η Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εξετάζει μία προς μία τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλουν οι πρόσφυγες και αυτό δημιουργεί μια συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να επιταχύνουν και οι ίδιοι τις διαδικασίες που τους αφορούν.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για τους δημάρχους, το στρατό, την αστυνομία και όλους τους πολίτες που βοηθούν στην προσπάθεια για την υποδοχή των προσφύγων και που δείχνουν προς τα έξω το καλό πρόσωπο της Ελλάδας.

Σε ερώτηση της Καθημερινής και του Σταύρου Τζίμα για το κατά πόσο ο κ. Τσίπρας έχει γίνει δέκτης πιέσεων από το εξωτερικό για να γίνει η Ελλάδα χώρος κράτησης προσφύγων στην περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός απάντησε πως δεν έχει γίνει δέκτης τέτοιων πιέσεων και πως ευελπιστεί ότι η συμφωνία θα τηρηθεί στο έπακρο. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα δεν εφησυχάζει και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. «Είμαστε έτοιμοι για όλα» είπε χαρακτηριστικά.

«H οικονομία θα έχει rebound»

«Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Μια οικονομία που έχει συμπιεστεί για επτά χρόνια θα έχει ριμπάουντ. Το ερώτημα είναι αν αυτή θα είναι διαρκής. Θα θέλαμε στην εθνική μάχη να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά δυστυχώς δεν την έχουμε».

«Είμαστε κοντά στην λύση για το χρέος»

Είμαστε πιο κοντά από ποτέ για λύση στο θέμα του χρέους. Οι αποφάσεις της 22ας Μαΐου πρέπει να υλοποιηθούν. Μιλούν για το 15% πλαφόν ετησίως στις δαπάνες για μείωση του χρέους αλλά αυτές πρέπει άμεσα να προσδιοριστούν. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα που έχει κάνει τόση σκληρή προσαρμογή. Οι πολίτες δικαιούνται μια δίκαιη ρύθμιση του χρέους και αυτή δεν μπορεί να συνάρτηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες».

«Καμία επιπλέον μείωση συντάξεων»

«Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις.Το 90% των συνταξιούχων δεν θα έχει μειώσεις» συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας πως «Υπάρχει μείωση στο 20% των επικουρικών συντάξεων και μόνο το 10% αυτών έχει μειώσεις πάνω από 40%. Άρα μόνο το 5% έχει μειώσεις σημαντικές. Αλλά όλα είναι θέμα οπτικής».

«Δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία»

«Δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία βάσει των οποίων εμείς προχωρήσαμε στη συμφωνία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα, την υποχρεώση λέω εγώ, να διερευνήσει όλες τις πτυχές αυτής της σκοτεινής υπόθεσης» είπε για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ ο κ. Τσίπρας. «Εμένα μου δημιουργούνται ερωτηματικά για την παρέμβαση των ευρωπαίων (σ.σ. αναφέρεται στην επιστολή προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) αν αμφισβητούν τα στοιχεία για το τρίτο πρόγραμμα. Επίσης μου προξένησε μεγάλη εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε – προκειμένου να προφυλάξει τον εαυτό του δεν ξέρω – να θέσει ένα ζήτημα ότι αν κινδυνεύσω εγώ μπορεί η χώρα να μην πάρει αυτά που θέλει για το χρέος».

Αποστάσεις Τσίπρα από Καραμανλή

Αποστασιοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός από τον Κώστα Καραμανλή σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αν βλέπει διαφορετικά τη νυν Νέα Δημοκρατία από εκείνη του Κώστα Καραμανλή και αν υπάρχει πράγματι το φημολογούμενο «φλερτ» με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως σαφώς υπάρχουν διαφορές και εστίασε στο γεγονός ότι η σημερινή ΝΔ έχει στις τάξεις της τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον κ. Μάκη Βορίδη. Πήρε ωστόσο σαφείς αποστάσεις και από τον κ. Καραμανλή καθώς χαρακτήρισε την περίοδο διακυβέρνησης του ως μία «διαφορετική Ελλάδα που ευημερούσε» ενώ χρησιμοποίησε και την χαρακτηριστική φράση ότι τον έχει κρίνει η ιστορία κάτι που τον κατέταξε αμέσως στο πολιτικό παρελθόν της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή