ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μήλα γεμιστά στη γάστρα, σε δύο εκδοχές

ΑΝΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γλυκά, Επιδόρπια, Μήλα, Χαλβάς, Σταφίδες, Ξηροί καρποί

Εύκολο / Προετοιμασία: 15΄ Ψήσιμο: 40΄

Υλικά (για 4 μερίδες)
  • 4 κόκκινα μήλα, κατά προτίμηση βιολογικά, με τη φλούδα τους, καλά πλυμένα

Για τη γέμιση με καρύδια

  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 100 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα (τα βάζουμε στο μούλτι και τα χτυπάμε στιγμιαία 2 - 3 φορές)

Για τη γέμιση με χαλβά

  • 120 γρ. χαλβάς ταχινένιος (όποια γεύση μάς αρέσει), σε κυβάκια
  • 1 κουτ. γλυκού (κοφτό) κανέλα σε σκόνη
  • 2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Κόβουμε από τα μήλα ένα «καπάκι» στην πλευρά με το κοτσάνι (τα καπάκια τα κρατάμε στην άκρη) και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό, αφήνοντας ένα κέλυφος πάχους περίπου 0,5 εκ. Πετάμε τα κουκούτσια και τις σκληρές μεμβράνες και ψιλοκόβουμε τη σάρκα του μήλου σε κυβάκια περίπου 1 εκ.

Γέμιση: Αδειάζουμε το ψιλοκομμένο μήλο σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης της αρεσκείας μας. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα μήλα (πιέζουμε τη γέμιση με το κουτάλι ώστε να χωρέσει όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα).

Καλύπτουμε με τα καπάκια, τα βάζουμε σε μικρή γάστρα, σκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά όσο μας αρέσουν. Αν δεν έχουμε γάστρα, χρησιμοποιούμε ένα βαθύ ταψί και το καλύπτουμε καλά με αλουμινόχαρτο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ