Electra Metropolis, το νέο μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας

Electra Metropolis, το νέο μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλορίζικο, καλορίζικο!» «Ευχαριστώ, να είστε καλά!» Η ιδιοκτήτρια ενός μικρού καταστήματος με κοσμήματα στην οδό Μητροπόλεως δεν προλάβαινε να δέχεται ευχές από τους περαστικούς και να ανταποδίδει. Οχι, δεν αφορούσαν στο δικό της μαγαζί, αλλά στο κτίριο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από αυτό: το πρώην υπουργείο Παιδείας που έχει πια μεταμορφωθεί στο Electra Metropolis, το ολοκαίνουργιο 5 αστέρων ξενοδοχείο της Αθήνας – το οποίο δίνει προστιθέμενη αξία σε όλη τη γειτονιά, άρα και στη δική της επιχείρηση.

Ηταν 2007 όταν η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας μετακόμισε σε νέες εγκαταστάσεις στο Μαρούσι. Eκτοτε, το οκταώροφο κτίριο στο οποίο επί δεκαετίες στεγαζόταν (είχε χτιστεί το 1959 σε οικόπεδο το οποίο ανήκε στη Μονή Πεντέλης, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, εμβληματικής μορφής του ελληνικού μοντερνισμού) εγκαταλείφθηκε. Κι έμεινε μια γερασμένη οικοδομή, με την πρόσοψή της γεμάτη «αρχαία» κλιματιστικά – ένας… λεκές σ’ έναν από τους πιο ιστορικούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας.

Χρειάστηκαν 10 διαγωνισμοί -5 κηρύχθηκαν άγονοι και 4 ασύμφοροι, δηλαδή με εξαιρετικά μικρές προσφορές- από την πλευρά της (ιδιοκτήτριας) Εκκλησίας της Ελλάδος για να βρεθεί ο αξιόπιστος ανάδοχος: η Ηλέκτρα Μητρόπολης ΑΞΤΕ, μια εταιρεία του γνωστού ομίλου Electra Hotels & Resorts, που έχει άλλα δύο ξενοδοχεία στην Αθήνα (το Electra Athens και το Electra Palace Athens), το Electra Palace Thessaloniki και το Electra Palace Rhodes. Το ακίνητο μισθώθηκε για 35 χρόνια (με option για επιπλέον 15), τα έργα άρχισαν το 2014 και πριν από μερικές εβδομάδες οι σκαλωσιές και οι μπετονιέρες απομακρύνθηκαν, αποκαλύπτοντας το νέο «στολίδι» του κέντρου: το Electra Metropolis. Γιατί κάποιοι επιμένουν, σε πείσμα των καιρών, να επενδύουν στην προοπτικής της Αθήνας…

Electra Metropolis, το νέο μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας-1

Η μία πλευρά του αιθρίου, που «λούζει» με φως όλο το κτίριο.

Retro chic αισθητική

«Το Εlectra Μetropolis είναι η μοντέρνα εξέλιξη του καθιερωμένου εδώ και πενήντα χρόνια προϊόντος της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας των Electra Hotels & Resorts. Φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει για την Αθήνα, τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της μια μοναδική luxury lifestyle εμπειρία», λέει στο «Κ» ο Γιάννης Ρέτσος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. «Στόχος μας είναι να συμβάλουμε έτσι ώστε η Αθήνα να γίνει σημείο αναφοράς στο ευρωπαϊκό city break. Το Εlectra Μetropolis θέλει να αφήσει ένα νέο αποτύπωμα στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας. Και όχι μόνο. Γιατί μια καινούργια, μεγάλη, εξωστρεφής επιχείρηση αυτού του μεγέθους συμβάλλει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, δίνει ζωή στο ταλαιπωρημένο κέντρο της πρωτεύουσας».

Περάσαμε την πόρτα του λίγες μέρες πριν παραδοθεί, πανέτοιμο, στους Ελληνες και ξένους ενοίκους του – αλλά και στους 130 εργαζομένους του. Και εντυπωσιαστήκαμε. Από τα 216 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και σουίτες. Από το μοναδικό αίθριό του, το οποίο κοσμούν τσίγκινες μέλισσες και πουλιά διά χειρός Αλέκου Φασιανού σε ένα υπέροχο μπλε φόντο. Από το Roof Garden που εξασφαλίζει 360 μοιρών θέα: από την Ακρόπολη και τον Λόφο Νυμφών μέχρι τον Λυκαβηττό. (Για πρώτη φορά είδα από ψηλά τον τρούλο της Μητρόπολης Αθηνών!) Από τη retro chic αισθητική, το άρωμα ’50s και τη διακριτική πολυτέλεια που «διατρέχουν» όλο το κτίριο.

 

Electra Metropolis, το νέο μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας-2

Οι μέλισσες διά χειρός Αλέκου Φασιανού στο Αίθριο. 

«Κλασικό με φρέσκια ματιά ή φρέσκο, μοντέρνο με κλασικές αξίες: και τα δύο του ταιριάζουν», λέει για το Electra Metropolis ο Γιάννης Τσάκαλος, διευθυντής Marketing των Electra Hotels & Resorts. «Είναι μεγάλο στοίχημα και, ταυτόχρονα, μεγάλη πρόκληση αυτή η επένδυση, αλλά εμείς πιστεύουμε στη δυναμική, στο potential της Αθήνας. Οπως και να το χαρακτηρίσει κανείς, ένα είναι σίγουρο: σε τίποτα δεν θυμίζει το πάλαι ποτέ υπουργείο Παιδείας. Φρόντισαν γι’ αυτό με τρόπο αξιοθαύμαστο το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Πάρις Λιάκος & Συνεργάτες και η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Μαρία Κατσαρού-Βαφειάδη (MKV Design). Στην πρόσοψή του, ένα πολύ όμορφο κάθετο μαρμάρινο ανάγλυφο θυμίζει τα πιο εμβληματικά έργα της περιόδου του μοντερνισμού, όπως η ανάγλυφη σύνθεση του Γιάννη Μόραλη στην όψη του Χίλτον. Πάνω από τη μία γωνία του 8ου ορόφου, όπου κάποτε βρισκόταν το γραφείο του εκάστοτε υπουργού, υπάρχει σήμερα μια ανοιχτή πισίνα. Και στην πίσω πλευρά του 7ου ορόφου, εκεί όπου είχε το «αρχηγείο» του ο γενικός γραμματέας, έχει δημιουργηθεί μία από τις σουίτες του πεντάστερου ξενοδοχείου.

Ηρακλής και Αγία Δύναμη

Το νέο Electra Metropolis, το οποίο ανακατασκευάστηκε σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες εθνικές και διεθνείς προδιαγραφές, διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις SPA με πισίνα, αίθουσες συνεδριάσεων και χώρους εστίασης. Οι στατικές ενισχύσεις που εφαρμόστηκαν στον φέροντα οργανισμό έγιναν με απόλυτη εφαρμογή του κανονισμού επεμβάσεων σε υφιστάμενα κτίρια και εξασφαλίζουν επίπεδο αντισεισμικής ασφάλειας αντίστοιχο με αυτό των νέων κτιρίων, αυξάνοντας σημαντικά τον υπολειπόμενο χρόνο ζωής του κτιρίου, ο οποίος πρακτικά είχε εξαντληθεί. Σ’ αυτά προσθέστε την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με μεθόδους, υλικά και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας που εξασφαλίζουν εξαιρετικές συνθήκες λειτουργίας των χώρων, με πολύ χαμηλές καταναλώσεις, υψηλή αποδοτικότητα στη διαχείριση νερού και βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που φέρει πιστοποίηση κατά το διεθνές περιβαλλοντικό πρότυπο Leed.

Η ανακατασκευή έγινε με απόλυτο σεβασμό στη βασιλική της Αγίας Δύναμης (ένα από τα Θεοτοκωνύμια, δηλαδή τα ονόματα της Παναγίας – ως προστάτιδας των επιτόκων γυναικών), το μικρό, «χωμένο» στις κολόνες του κτιρίου εκκλησάκι που χτίστηκε τον 16ο αιώνα, πιθανότατα πάνω στα ερείπια ναού του Ηρακλή. Αυτό εξηγεί τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά την εκτέλεση των εργασιών και θα εκτεθούν σε ειδικούς χώρους.  

Electra Metropolis, το νέο μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας-3

Εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης θα ξεκινήσουν σύντομα και για το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης (χτίστηκε τον 16ο αιώνα), που βρίσκεται στο ισόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή