Κοινές ασκήσεις Ρωσίας και Κίνας στη Νότια Σινική

Κοινές ασκήσεις Ρωσίας και Κίνας στη Νότια Σινική

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενίσχυση της ρωσοκινεζικής στρατιωτικής συνεργασίας σηματοδοτούν οι κοινές ναυτικές ασκήσεις των δύο χωρών, οι οποίες άρχισαν χθες και θα διαρκέσουν οκτώ ημέρες στα ταραγμένα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Στη μεγάλης κλίμακας ναυτική άσκηση «Κοινή Θάλασσα 2016» θα συμμετάσχουν 18 πολεμικά πλοία και υποβρύχια, 21 αεροσκάφη και 250 πεζοναύτες των δύο χωρών, όπως δημοσίευσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Τα γυμνάσια περιλαμβάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και εικονική ανακατάληψη νήσου από εχθρικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Αμυνας.

Η πραγματοποίηση των γυμνασίων μεταφράζεται στη Δύση ως επίδειξη δύναμης της Κίνας ύστερα από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τον περασμένο Ιούλιο, που δικαίωσε τις Φιλιππίνες αναφορικά με τις εδαφικές διαφορές της με την Κίνα. Η Ρωσία, η οποία μοιράζεται με την Κίνα την καχυποψία για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, στάθηκε στο πλευρό της μεγάλης ασιατικής δύναμης και διεμήνυσε τη διάθεσή της να ενισχύσει την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με το Πεκίνο.

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στα ανοιχτά του κινεζικού λιμανιού Ζαντζιάνγκ, στην επαρχία της Καντόνας. Η ακριβής τοποθεσία τους δεν ανακοινώθηκε, αλλά τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πιθανολογούν ότι θα λάβουν χώρα μακριά από τις διαφιλονικούμενες περιοχές. Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινούα» έκανε λόγο για «γυμνάσια ρουτίνας», υποστηρίζοντας ότι αρκετά δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις μεγεθύνοντας τη σημασία τους. Τον περασμένο Αύγουστο, Ρωσία και Κίνα πραγματοποίησαν κοινά ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια νότια του Βλαδιβοστόκ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ τον Μάιο του 2015 έλαβαν χώρα οι πρώτες, κοινές ασκήσεις τους σε ευρωπαϊκά ύδατα – στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Ηταν η πρώτη φορά που η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας συμμετείχε σε στρατιωτικές ασκήσεις τόσο μακριά από τα σύνορά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή