Επίθεση Αναγνωστοπούλου κατά των ΑΕΙ

Επίθεση Αναγνωστοπούλου κατά των ΑΕΙ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σία Αναγνωστοπούλου θα… τιμωρήσει τα ΑΕΙ διότι, όπως υποστηρίζει, ασκούν αντιπολίτευση στις αποφάσεις της και δεν προχωρούν την προκήρυξη νέων θέσεων παρότι τα κονδύλια υπάρχουν.

Χθες η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με οξεία ανακοίνωσή της ανέφερε ότι 500 νέες θέσεις διδασκόντων ήδη έχουν δοθεί στα ΑΕΙ από τον Φεβρουάριο του 2016. «Παρ’ όλα αυτά, έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, μόνο 197 από τις 500 θέσεις έχουν προκηρυχθεί από τα ιδρύματα. Συγκεκριμένα, βρίσκονται προς δημοσίευση 158 προκηρύξεις για 8 πανεπιστήμια και 39 προκηρύξεις για 4 ΤΕΙ». Και η υπουργός, πανεπιστημιακός η ίδια, καταλογίζει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων και ΤΕΙ αντιπολιτευτική διάθεση. «Επισημαίνουμε την αδικαιολόγητη –πλέον– ολιγωρία αρκετών Ιδρυμάτων να ολοκληρώσουν τις εσωτερικές διαδικασίες και να αποστείλουν στο υπουργείο τα έγγραφα για τις σχετικές προκηρύξεις. Είναι απορίας άξιον, πρυτάνεις και πρόεδροι των ΑΕΙ –που, κατά τα άλλα, κόπτονται για την ακαδημαϊκότητα και τη λειτουργία των Ιδρυμάτων– να καθυστερούν τόσο πολύ την προκήρυξη των θέσεων. Το υπουργείο Παιδείας δεν θα ανεχτεί αντιπολίτευση στην πλάτη των νέων επιστημόνων και της απρόσκοπτης λειτουργίας των ΑΕΙ. Τα Ιδρύματα που δεν προωθούν την πολιτική ανανέωσης του διδακτικού τους προσωπικού και δεν προκηρύσσουν τις εξασφαλισμένες θέσεις, θα εξαιρεθούν από την επόμενη διαδικασία. Οι σύνοδοι πρυτάνεων και προέδρων των ΑΕΙ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ωστόσο, σε έγγραφό της από 1/9/2016 η Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου αναφέρει ότι ναι μεν υπήρξαν δύο υπουργικές αποφάσεις (24/2/2016 και 26/2/2016 τροποποιητική της) που έκαναν την κατανομή των θέσεων στα ΑΕΙ, αλλά «στη συνέχεια και λόγω αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου υπήρξε επιτακτική ανάγκη επικαιροποίησης των προκηρύξεων των κενών θέσεων. Σχετικά ενημερώθηκαν τα Ιδρύματα με εγκύκλιο στις 20/7». Ενημερώθηκαν στα τέλη Ιουλίου, τον Αύγουστο έκλεισαν και άνοιξαν τον Σεπτέμβριο. Προς τι η οργή της κ. Αναγνωστοπούλου, όταν και εκείνη ευθύνεται για την καθυστέρηση; «Εκτός από την ανάγκη κάλυψης των ελλείψεων στα ΑΕΙ, ρόλο θα παίζουν οι φήμες περί επικείμενου ανασχηματισμού», είναι η απάντηση πρύτανη κεντρικού ΑΕΙ στο ερώτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή