Αγορές σε κατάσταση νευρικής κρίσης

Αγορές σε κατάσταση νευρικής κρίσης

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πιθανότητα αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων άμεσα και η διστακτικότητα της ΕΚΤ να επεκτείνει τη νομισματική χαλάρωση προκαλούν νευρικότητα στις αγορές.

Το κλίμα αβεβαιότητας πυροδοτήθηκε την περασμένη Παρασκευή από δηλώσεις αξιωματούχων της Fed ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων σύντομα. H νευρικότητα εξαπλώθηκε από τη Wall Street στις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης τη Δευτέρα. Ομως, οι αγορές είναι τόσο ευαίσθητες στο θέμα των επιτοκίων, που μία νέα δήλωση από μέλη της Fed άλλαξαν θεαματικά το κλίμα χθες το βράδυ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν έντονα χθες, ενώ ιδιαίτερες πιέσεις δέχθηκαν τα ομόλογα της Ευρωζώνης. Ανοδο σημείωσαν οι αποδόσεις στην περιφέρεια και των γερμανικών ομολόγων.

Πέραν της Fed, αρνητική επίδραση στις αγορές είχε η στάση της ΕΚΤ, η οποία αποφεύγει να καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά στην περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Από νωρίς το πρωί, χθες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχονταν μεγάλες πιέσεις από επενδυτές που είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της αβεβαιότητας για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX 30 υποχωρούσε το πρωί κατά 1,8% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης υποχωρούσε κατά 1,5%, ωστόσο η πτώση μετριάστηκε προς το τέλος της συνεδρίασης με τη Φρανκφούρτη να κλείνει με πτώση 1,3%, το Λονδίνο με απώλειες 1,1%, τον CAC 40 στο Παρίσι με πτώση 1,2% και τον πανευρωπαϊκό δείκτη εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Euro Stoxx 50 να χάνει 1,4%.

Νωρίτερα, μεγάλες απώλειες είχαν σημειωθεί και στις ασιατικές αγορές, με το Τόκιο να κλείνει με πτώση 1,7%, τη Σαγκάη να υποχωρεί κατά 1,9% και το Χονγκ Κονγκ κατά 3,4%.

Οι ανοιχτές διαφωνίες μεταξύ των Αμερικανών κεντρικών τραπεζιτών για το αν έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μετά τον Δεκέμβριο του 2015 έχει προκαλέσει έντονη νευρικότητα στις αγορές. Οι επενδυτές αποδίδουν μόλις 22% πιθανότητες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού στη συνεδρίαση της 20ής-21ης Σεπτεμβρίου.

Χθες το βράδυ, οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Ντένις Λόκχαρτ και κυρίως της Λαέλ Μπρέιναρντ οδήγησαν σε ισχυρή άνοδο τη Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 1,21% και τον S&P 500 κατά 1,23%. Η κ. Μπρέιναρντ είπε ότι θα ήθελε να δει μεγαλύτερη ενίσχυση του πληθωρισμού προτού αποφασίσει και ο κ. Λόκχαρτ είπε ότι, παρόλο που είναι χρήσιμη η σχετική συζήτηση, δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη.

Νέα εποχή στα ομόλογα

Η εποχή υψηλών αποδόσεων για τα ομόλογα, που ξεκίνησε πριν από περίπου 35 χρόνια, φτάνει στο τέλος της, υποστηρίζουν οικονομολόγοι της Deutsche Bank προειδοποιώντας τους επενδυτές να μη βασίζονται στις αποδόσεις των προηγούμενων ετών για να υπολογίσουν τις αποδόσεις των επόμενων ετών. Τα τελευταία 35 χρόνια, οι αποδόσεις των ομολόγων υπαγορεύονταν (όπως και η οικονομική πολιτική) από την παγκοσμιοποίηση και μεγάλες δημογραφικές αλλαγές. Σήμερα οι κεντρικές τράπεζες έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα «πυρομαχικά» τους και η αντίδραση στην πολιτική λιτότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύμα οικονομικού προστατευτισμού, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι της D.B. Σύμφωνα με το ευνοϊκό σενάριο, θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες η απόδοση των ομολόγων, οδηγώντας σε απώλειες για τους επενδυτές. Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο, η μετάβαση θα μπορούσε να γίνει απότομα και θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από τη χρεοκοπία μιας χώρας. «Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για πολιτική απόφαση, ιδίως στην Ευρώπη εάν μια χώρα αποφασίσει να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή