ΚΟΣΜΟΣ

«Ετοιμη για νέα δοκιμή πυρηνικών η Β. Κορέα»

AFP

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΣΕΟΥΛ. Ικανή να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικής βόμβας, όποια στιγμή το επιθυμεί, είναι η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της Νότιας Κορέας.

Μετά την πυρηνική δοκιμή της Παρασκευής -την πέμπτη και ισχυρότερη στην ιστορία του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ– το ινστιτούτο πυρηνικού οπλισμού της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για περαιτέρω ενίσχυση της πυρηνικής ικανότητας της χώρας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ειδικοί εκτιμούν ότι η ανακοίνωση αυτή προμηνύει την πραγματοποίηση έκτης πυρηνικής δοκιμής.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Νότιας Κορέας, Γιονχάπ, ανέφερε χθες ότι η Βόρεια Κορέα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες κατασκευής νέας σήραγγας, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για πυρηνική δοκιμή.

Στο μεταξύ, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες εμπόδισαν χθες τη μετακίνηση τουλάχιστον δύο αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών μεγάλης ακτίνας δράσης Β-1, από την αεροπορική βάση της νήσου Γκουάμ, προς τη Νότια Κορέα. Τα αεροσκάφη αυτά έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν 24 ατομικά όπλα.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 133 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 395 αγνοούνται στα ΒΑ της Βόρειας Κορέας, ύστερα από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με στοιχεία της συντονιστικής υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA), ζημιές υπέστησαν 35.500 σπίτια και 107.000 άνθρωποι τα εγκατέλειψαν για να ξεφύγουν από τις πλημμύρες.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ