Μετά τη ΔΕΘ, η Μπρατισλάβα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «ιδιαίτερα θετική» αποτιμά το πρωθυπουργικό επιτελείο την παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, με τον απολογισμό του Σαββατοκύριακου στη συμπρωτεύουσα να συμπυκνώνεται, όσον αφορά την ομιλία του στα εγκαίνια, στη διαπίστωση ότι «ο πρωθυπουργός μίλησε σε χαμηλούς τόνους και έχοντας συναίσθηση των δυσκολιών». Αναφορικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας, από το επιτελείο του με έμφαση υπογραμμίζουν ότι για πρώτη φορά έπειτα από διάλειμμα πέντε ετών παραχώρησε συνέντευξη ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αποφεύγοντας να σχολιάσουν την ουσία και τις όχι λίγες στιγμές αμηχανίας, ακόμη και εκνευρισμού που καταγράφηκαν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν στην προετοιμασία για το απαιτητικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού το αμέσως επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας, την προσεχή Παρασκευή. Παρά το άτυπο του χαρακτήρα της, η Σύνοδος θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς εκεί αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για τον αναπροσανατολισμό της Ε.Ε. μετά το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit. Η θέση της Αθήνας παραμένει ότι σε σημαντικό βαθμό είναι οι πολιτικές λιτότητας που υποσκάπτουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα σηματοδοτούν στροφή στην ανάπτυξη. Βεβαίως, κομβικό για τον κ. Τσίπρα θα είναι να αποτυπωθεί με κάποιον τρόπο στις εργασίες της Συνόδου και στα συμπεράσματα που θα προκύψουν το αποτέλεσμα της συνάντησης των ηγετών των ευρωμεσογειακών χωρών στην Αθήνα, την περασμένη Παρασκευή. Να αποτυπωθεί, δηλαδή, ότι έχουν ουσιαστική βούληση να λειτουργήσουν παρεμβατικά στη μορφοποίηση της επόμενης ημέρας για την Ευρώπη.

Επόμενος σταθμός για τον κ. Τσίπρα είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Για την ελληνική αντιπροσωπεία το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, στις δύο επιμέρους διασκέψεις που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στην αμερικανική μεγαλούπολη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι, πέραν της διάστασης που αφορά τη μεγάλη πίεση που υφίσταται η Ελλάδα ως πύλη εισόδου για προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, ο κ. Τσίπρας θα αξιοποιήσει την παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ για να θέσει το θέμα της ειρήνευσης στη Συρία και ευρύτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το προσφυγικό.

Ο διεθνής Τύπος

Η εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το γερμανικό «Σπίγκελ», ο λόγος του ήταν ενδεικτικός του πόσο πολύ άλλαξε από τότε που ανέλαβε την εξουσία και πώς μετεξελίχθηκε από ακραίο σε ρεαλιστή. «Μόνο σε ένα σημείο παρέμεινε σκληρός: το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων», σχολιάζει ο ανταποκριτής της επιθεώρησης. Την προσπάθεια του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος καταρρέει στις δημοσκοπήσεις, να αναζωογονήσει τη θητεία του με οικονομικές υποσχέσεις περιγράφει στην ανταπόκρισή της η αμερικανική εφημερίδα «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ», η οποία υπογραμμίζει ότι «ο πιο επιτυχημένος λαϊκιστής της Eυρώπης έχει γίνει σχεδόν εξίσου αντιδημοφιλής με το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, το οποίο εκδίωξε πριν από περίπου δύο χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή