ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμμετοχή 29 εισηγμένων εταιρειών στο road show του Λονδίνου

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Στη βρετανική πρωτεύουσα, το τριήμερο 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν οι εκπρόσωποι των εξής εισηγμένων: Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Attica Bank, ΜΙG, EXAE, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Folli Follie, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, Eλλάκτωρ, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, Lamda Development, Μυτιληναίος, Μέτκα, Εθνική Πανγαία, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, MLS, Creta Farm και ΟΛΠ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε μία εβδομάδα από σήμερα οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες και εκπρόσωποι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα βρεθούν στο Λονδίνο για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των σημαντικότερων ξένων funds της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Για 11η συνεχή χρονιά στις εγκαταστάσεις του Bloomberg θα διεξαχθεί το τριήμερο 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου το επενδυτικό συνέδριο (road show) του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Συνολικά 29 εισηγμένες της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν δηλώσει συμμετοχή. Πιο συγκεκριμένα, στη βρετανική πρωτεύουσα θα βρεθούν οι εκπρόσωποι των εξής εισηγμένων: Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Attica Bank, ΜΙG, EXAE, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Folli Follie, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, Eλλάκτωρ, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, Lamda Development, Μυτιληναίος, Μέτκα, Εθνική Πανγαία, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, MLS, Creta Farm και ΟΛΠ.

Σε ό,τι αφορά το στελεχικό δυναμικό των παραπάνω εταιρειών, μεταξύ άλλων θα βρεθούν στο Λονδίνο οι Νίκος Καραμούζης (Eurobank), Bασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Γιώργος Μαρινόπουλος (Πειραιώς), Γιώργος Κουτσολιούτσος (Folli Follie), Απόστολος Πεταλάς (Fourlis), Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda Development), Aναστάσιος Καλλιτσάντσης (Eλλάκτωρ), Πέτρος Τζαννετάκης (Motor Oil), Δημήτριος Παπαδόπουλος (Μυτιληναίος-Μέτκα), Kωνσταντίνος Φρουζής (Creta Farm), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ Τέρνα), Ιωάννης Καματάκης (ΜLS). Εκτιμάται πως μεγάλος αριθμός ερωτήσεων στις απευθείας συναντήσεις (one to one) των ξένων επενδυτικών σχημάτων με τις επιχειρήσεις θα καλύψει η πρόσφατη χαλάρωση των capital controls και σε τι ποσοστό απελευθέρωσε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. Επίσης, οι ξένοι θα ενδιαφερθούν να μάθουν για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, στοιχείο το οποίο αναμένεται να βοηθήσει πολύ τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ συγχρόνως θα επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργήσουν με στόχο την απελευθέρωση ρευστότητας στην αγορά και τη χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών σχεδίων.

Για τις εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα διεθνή επενδυτικά τους σχέδια και στη μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν για φέτος. Πάντως, τα μηνύματα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τις ελληνικές τράπεζες στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργάνωσε η HSBC στο Λονδίνο το τριήμερο 5 έως 7 Σεπτεμβρίου 2016.

Από ορισμένες πλευρές των ξένων funds διατυπώθηκαν γκρίνιες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Οι ξένοι υπογράμμισαν ότι οι χρονοτριβές και ο υπερβολικός θόρυβος των επαναλαμβανόμενων «διαπραγματεύσεων» διαβρώνουν ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με στελέχη εγχώριων τραπεζών, οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές που εξακολουθούν να παρακολουθούν την Ελλάδα τηρούν στάση αναμονής, καθώς οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μνημονίων και ο πολιτικός κίνδυνος είναι δεδομένα τα τελευταία χρόνια και αποτελούν βασική παράμετρο του «επενδυτικού στοιχήματος».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ