Δύο εκατομμύρια παιδιά ζουν με επιδόματα στην πλούσια Γερμανία

Δύο εκατομμύρια παιδιά ζουν με επιδόματα στην πλούσια Γερμανία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παιδική φτώχεια έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι η χώρα γίνεται όλο και πλουσιότερη, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann. Σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά ζουν σε οικογένειες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνική πρόνοια προκειμένου να επιβιώσουν, συχνά είναι υποσιτισμένα και απειλούνται πολύ περισσότερο από ασθένειες σε σχέση με τα παιδιά πλουσιότερων οικογενειών.

Σύμφωνα με την έρευνα του Bertelsmann Foundation, περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά ζουν σε οικογένειες που θεωρούνται φτωχές και λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα παιδιά αυτών των φτωχών οικογενειών πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να τραφούν με φρέσκα προϊόντα, με συνέπεια να υποσιτίζονται και επίσης να αρρωσταίνουν πολύ πιο συχνά από άλλα συνομήλικα παιδιά. Σαν να μην έφταναν αυτά τα δεινά, τα παιδιά των φτωχών οικογενειών συχνά είναι κοινωνικά απομονωμένα, σύμφωνα με την έρευνα του Bertelsmann Foundation. Η οικογένειά τους δεν έχει πολλές φορές τη δυνατότητα να πληρώσει για σχολικές εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες ή για μαθήματα μουσικής, με συνέπεια τα παιδιά να απομονώνονται από τους συμμαθητές και συνομηλίκους τους.

Μεγάλες διαφορές στο επίπεδο παιδικής φτώχειας παρατηρούνται μεταξύ των διαφόρων γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων. Γενικότερα, η απειλή της παιδικής φτώχειας είναι μικρότερη στην πλούσια νότια Γερμανία και πολύ μεγαλύτερη στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας αλλά και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, περιοχή που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από την αποβιομηχάνιση. Ενα στα πέντε παιδιά από την Ανατολική Γερμανία θεωρείται φτωχό, ποσοστό που στην περιοχή του Βερολίνου εκτοξεύεται στο ένα στα τρία.

Αντιθέτως η παιδική φτώχεια περιορίζεται στο 10% στα κρατίδια της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Κατά την κ. Ανέτ Στάιν, ειδικό του Bertelsmann Foundation για την οικογενειακή πολιτική, υπεύθυνη για την υψηλή παιδική φτώχεια είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Εχουν γίνει πολλές συζητήσεις για την οικογενειακή πολιτική και την εφαρμογή προγραμμάτων για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, «ωστόσο είναι προφανές ότι τίποτε δεν έχει αποδώσει», λέει η κ. Στάιν στην Deutsche Welle. Κατά την ίδια, το βασικό πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται τα επιδόματα που δικαιούται κάθε οικογένεια.

Ο ίδιος τρόπος υπολογισμού που χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί το ύψος των επιδομάτων που θα λάβει κάποιος ενήλικος χρησιμοποιείται και για τα παιδιά. «Ομως τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες», τονίζει η κ. Στάιν στην DW. Η οικονομική βοήθεια που προσφέρει το κράτος θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες των παιδιών, ενώ αυτά θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν πρόσβαση σε πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ινστιτούτα, προσθέτει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Bertelsmann Foundation, όλα τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα η γερμανική κυβέρνηση για να καταπολεμήσει την παιδική φτώχεια έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά, συμπέρασμα στο οποίο είχαν καταλήξει σε πρόσφατη μελέτη τους και πολλά άλλα γερμανικά ινστιτούτα που ασχολούνται με την κοινωνική πολιτική.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προτείνει να αυξηθεί κατά μόλις 2 ευρώ τον μήνα ανά τέκνο το σχετικό επίδομα που δίνεται σε οικογένειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή