ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο κοκκινιστό με κανέλα και μπαχάρι

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Πουλερικά, Συνταγές, Μπαχαρικά, Κυρίως Πιάτο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα

Υλικά (για 4 άτομα)
  • 1 κοτόπουλο, περίπου 1.600 γρ., κατά προτίμηση βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής, με ή χωρίς την πέτσα, κομμένο σε 8 - 10 κομμάτια
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε ψιλά καρέ (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 1.200 γρ. φρέσκες, ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, σε μικρά καρέ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου για περίπου 4 - 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.

Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3  λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα, τη δάφνη, το κοτόπουλο, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και 200 ml νερό και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να κοχλάζει.

Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 40 - 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να «δέσει» η σάλτσα.

Αν τα υγρά εξατμιστούν και το φαγητό δεν έχει γίνει, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό και συνεχίζουμε. Αν στο τέλος του μαγειρέματος έχουν μείνει παραπανίσια υγρά, βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα το κοτόπουλο και βράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο με αμπελοφάσουλα σαλάτα με δυόσμο και τραγανές αραβικές πίτες.

Τι πίνουμε: Μα φυσικά Αγιωργίτικο! Μια κλασική φρουτώδη Νεμέα ή ένα ροζέ από την ίδια ποικιλία.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ