Χρυσοί Λέοντες και περιέργεια για τον θησαυρό της Μόστρας

Χρυσοί Λέοντες και περιέργεια για τον θησαυρό της Μόστρας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκπλήξεις έπεσε η αυλαία της βενετσιάνικης Μόστρας το περασμένο Σάββατο: τα βραβεία της 73ης φεστιβαλικής διοργάνωσης κατεύθυναν τους προβολείς σε άγνωστους λίγο πολύ καλλιτέχνες. Το δεκαήμερο στο Λίντο είχε έντονο αμερικανικό χρώμα και αφίξεις διασήμων. Η τελετή λήξης μάς άφησε με την περιέργεια να δούμε αν ο Σαμ Μέντες, ο πρόεδρος, και τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής ανακάλυψαν νέο θησαυρό.

Το Χρυσό Λιοντάρι της φετινής Μόστρας ταξιδεύει προς τις Φιλιππίνες, στις αποσκευές του σκηνοθέτη Λαβ Ντίαζ, που βραβεύθηκε για την ταινία «Τhe Woman Who Left». Το φιλμ, βασισμένο σε ιστορία του Λέοντος Τολστόι, διαδραματίζεται στην εκπνοή της περασμένης χιλιετίας και περιγράφει την επιθυμία μιας γυναίκας να εκδικηθεί τον εραστή της, που έγινε αιτία της 30χρονης καταδίκης της για φόνο.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής πήγε στον διάσημο μόδιστρο Τομ Φορντ για το «Nocturnal Animals», τη δεύτερη ταινία του. Μια γυναίκα που βιώνει έναν βαρετό δεύτερο γάμο διαβάζει το βιβλίο που έγραψε ο πρώην σύζυγό της. Τα σχόλια που έρχονται από τη Βενετία αναφέρονται σε μια φινετσάτη ταινία (όπως και η προηγούμενη, το «Ενας άντρας μόνος») του Φορντ. Στους βασικούς ρόλους εμφανίζονται η Εϊμι Ανταμς και ο Τζέικ Τζίλενχαλ.

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής ίσως γίνει εφαλτήριο για την Ιρανή σκηνοθέτιδα Ανα Λίλι Αμιρπούρ, που ζει μόνιμα στο Λος Αντζελες. Τη γνωρίσαμε πρόπερσι με το «Ενα κορίτσι γυρίζει μόνο του τη νύχτα», στο οποίο ένας θηλυκός βρικόλακας με μπούργκα τριγύριζε στα περίχωρα της Τεχεράνης. Στη Μόστρα συμμετείχε με το «The Bad Batch», μια ιστορία στα σύνορα δυστοπίας και τρόμου που εκτυλίσσεται στην έρημο του Τέξας.

Το βραβείο σκηνοθεσίας μοιράστηκαν ο βετεράνος Αντρέι Κοντσαλόφσκι («Paradise») και ο Αμάτ Εσκαλάντε («The Untamed»).

Δύο από τις πολυσυζητημένες ταινίες του φετινού διαγωνιστικού προγράμματος, το βιογραφικό «Jackie» του Χιλιανού Πάμπλο Λαρέν και το μιούζικαλ «La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ, αρκέστηκαν στα βραβεία σεναρίου (Νόα Οπενχάιμ) και γυναικείας ερμηνείας (Εμα Στόουν) αντίστοιχα. Στο πρώτο φιλμ, η Νάταλι Πόρτμαν μεταμορφώθηκε σε Τζάκι Κένεντι. Στο δεύτερο, ο Σαζέλ εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς θυμίζοντας την εποχή που το τεχνικολόρ έδινε χρώμα στη φαντασία των χορογράφων του Χόλιγουντ.

Το βραβείο αντρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Οσκαρ Μαρτίνεζ για την ταινία «The Distinguished Citizen» του Γκαστόν Ντουπράτ και του Μαριάνο Κον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή