Ερευνα Γιούνκερ για τη σχέση Μπαρόζο με Goldman Sachs

Ερευνα Γιούνκερ για τη σχέση Μπαρόζο με Goldman Sachs

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκίνησε έρευνα αναφορικά με το εάν ο προκάτοχος του Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο παρέβη της βασικές αρχές ηθικής δεοντολογίας της Ε.Ε., μέσω της ένταξής του στην αμερικάνικη τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs, όπου θα προσφέρει τις συμβουλές του σχετικά με το Brexit. Με επιστολή του στο επίσημο παρατηρητήριο της Ε.Ε., ο Γιούνκερ τόνισε ότι ο Μπαρόζο θα γίνει δεκτός στο εκτελεστικό όργανο της Ενωσης ως «παρασκηνιακός παίκτης» και όχι ως πρώην πρόεδρος. Ο Γιούνκερ ανέφερε επίσης ότι η αρμόδια ομάδα του θα στείλει επιστολή στον Μπαρόζο «ζητώντας του να παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με τα νέα του καθήκοντα και τους όρους του συμβολαίου του», σχετικά με το οποίο θα ζητήσει τις συμβουλές της Επιτροπής Ηθικής Δεοντολογίας της Κομισιόν.

Η επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκε αργά την Κυριακή από την Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο’ Ράιλι, η οποία είχε η ίδια απευθυνθεί στον Γιούνκερ την προηγουμένη εβδομάδα, ζητώντας του να ελέγξει εάν η νέα θέση του Μπαρόζο «συμμορφώνεται με τις ηθικές υποχρεώσεις» που επιτάσσουν οι συνθήκες της Ε.Ε. Ο διορισμός του Μπαρόζο στη νέα αυτή συμβουλευτική θέση στην Goldman Sachs έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της Ε.Ε., με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να τη χαρακτηρίζει «ηθικά απαράδεκτη». Η επενδυτική τράπεζα φέρει μεγάλη ευθύνη για το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, καθώς είχε μεγάλη συμμετοχή στην πώληση σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου.

Ο Μπαρόζο υπήρξε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2004 έως το 2014, αντιμετωπίζοντας από τη θέση του σειρά από ζητήματα, όπως η ευρωπαϊκή ένταξη αρκετών πρώην κομμουνιστικών κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, η παγκόσμια οικονομική κρίση και η επακόλουθη κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Πριν λάβει επίσημα τη συγκεκριμένη θέση, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας είχε ήδη δεχθεί κριτική για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς είχε δηλώσει στους Financial Times πως θα ήταν κατάλληλος για να βοηθήσει την Goldman Sachs να προσαρμοστεί στο νέο τοπίο που δημιούργησε η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ενωση στις 23 Ιουνίου.

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η Κομισιόν είχε αναφέρει στον Μπαρόζο πως δεν είναι αναγκαίο να ενημερώσει τον Γιούνκερ για τη νέα του δουλειά, καθώς είχε μεσολαβήσει περίοδος 18 μηνών από τη στιγμή που άφησε το αξίωμά του και ήταν ασφαλής η υπόθεση ότι δεν είχε πλέον πρόσβαση σε προνομιακές πληροφορίες και επιρροές στο εσωτερικό της Ενωσης. Ωστόσο, του έγινε επίσης γνωστό πως θα παρέμενε περιορισμένος από τους νόμους της Ε.Ε. που αφορούν την επαγγελματική μυστικότητα.

Ερωτηθείς γιατί ο Γιούνκερ άργησε τόσο πολύ να κινήσει τη διαδικασία αναφορικά με τον πρώην πρόεδρο του Σώματος, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο πρόεδρος χρειαζόταν «κάποιο χρόνο για να σκεφτεί» προτού προβεί στην εκκίνηση της έρευνας. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η γνώμη του βασίζεται σε δεδομένα και όχι σε ό,τι γράφεται στις εφημερίδες», ανέφερε ο Βιντερστάιν, τονίζοντας ότι οι συναντήσεις του Μπαρόζο «θα αναφερθούν και θα καταγραφούν προς όφελος της διαφάνειας» και ο ίδιος δεν πρόκειται να λάβει ειδική μεταχείριση σε οποιαδήποτε επίσκεψή του στην Επιτροπή.

Τέλος, η επικείμενη έρευνα της Κομισιόν αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό τεστ και για την αξιοπιστία του ίδιου του Σώματος, σύμφωνα με την Εμιλι Ο’ Ράιλι και τη διεθνή οργάνωση Transparency International, ενώ ο πρόεδρος της Transparency International Καρλ Ντόλαν τόνισε πως «σε μία υπόθεση που θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ακεραιότητα και τη φήμη της Κομισιόν η διαδικασία πρέπει να είναι ταχεία και διαφανής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή