Λιγότερο ευέλικτη η Γερμανία το 2017

Λιγότερο ευέλικτη η Γερμανία το 2017

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η εν εξελίξει αναδιάταξη του γερμανικού πολιτικού σκηνικού πιθανότατα δεν θα επιφέρει αλλαγές σε κυβερνητικό επίπεδο· παρ’ όλα αυτά, θα περιορίσει ασφυκτικά τα περιθώρια παραχωρήσεων της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα του ελληνικού χρέους και θα εξαφανίσει το παραμικρό ίχνος ευελιξίας από τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο Γερμανός αναλυτής και διευθυντικό στέλεχος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου σε άρθρο με τίτλο «Προετοιμαστείτε για μετατόπιση εξουσίας μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία».

Ο Μίνχαου θεωρεί πιθανό μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017 να κυβερνά τη Γερμανία ο ίδιος μεγάλος συνασπισμός («ίσως λίγο ψαλιδισμένος») με την ίδια καγκελάριο, εφόσον βέβαια αυτή αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα. «Αυτό που καθιστά τις εκλογές αυτές τόσο σημαντικές για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι η αλλαγή ισορροπιών ισχύος στο εσωτερικό της Βουλής», σημειώνει. «Σήμερα, η κυβέρνηση είναι ισχυρή και η Βουλή αδύναμη. Θα συμβεί το αντίστροφο», υποστηρίζει, εφόσον επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις που προβλέπουν ότι η ξενοφοβική AfD και το φιλελεύθερο FDP θα εισέλθουν δυναμικά στη Βουλή. Στα ζητήματα της Ε.Ε. και της μετανάστευσης, τα κόμματα αυτά έχουν πολλά κοινά με τη βαυαρική CSU και από κοινού «θα κατορθώσουν να συγκρατήσουν την καγκελάριο σε θέματα όπως το μέλλον της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης». «Δεν βλέπω πώς μια Μπούντεσταγκ με τη σύνθεση που προβλέπουν οι τωρινές δημοσκοπήσεις θα μπορούσε να συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», σημειώνει ο Μίνχαου.

«Στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έπεισε τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον ότι δεν υπάρχουν πολιτικά περιθώρια στη Γερμανία για διαγραφή του ελληνικού χρέους πριν από τις εκλογές του 2017. Αυτό που δεν ανέφερε είναι ότι μετά τα περιθώρια θα είναι ακόμη μικρότερα», σημειώνει ο αναλυτής.

«Στο παρελθόν, η Μέρκελ μπορούσε να συμφωνήσει στα εγχειρήματα διάσωσης της Ευρωζώνης και στα πακέτα δανείων για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, γιατί δεν υπήρχε αποτελεσματική αντιπολίτευση. Αυτό θα αλλάξει από το 2017, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιθανό να συρρικνωθεί, ενώ η αντιπολίτευση θα είναι εχθρική».

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild την Κυριακή εκτίμησε το ποσοστό της ξενοφοβικής AfD στο 13%, αυξημένο κατά μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, και το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών στο 33%, μειωμένο κατά μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Η AfD συγκέντρωσε ποσοστό 7,8% στις δημοτικές εκλογές που έγιναν προχθές στην Κάτω Σαξωνία, αλλά η επικεφαλής της Φράουκε Πέτρι φρόντισε να προσφέρει στο κόμμα της δημοσιότητα δυσανάλογη του ποσοστού αυτού. Η Πέτρι δήλωσε στην εφημερίδα Welt ότι ο όρος Voelkisch (λαϊκό, εθνοφυλετικό), που έχει εγκαταλειφθεί, καθώς έχει συνδεθεί ανεξίτηλα με τη ναζιστική ιδεολογία της φυλετικής υπεροχής, πρέπει «να αποκτήσει θετική χροιά». Στην ίδια συνέντευξη, η Πέτρι είπε ότι «το εγχείρημα ευρώ πρέπει να λήξει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή