Στο Υπερταμείο ΔΕΗ και ΕΥΑΘ

Στο Υπερταμείο ΔΕΗ και ΕΥΑΘ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα θέματα που άπτονται του ενεργειακού εισέρχονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Από το πρωί, βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση των κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη, με τους επικεφαλής της τρόικας ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει σύσκεψη και με τον κύριο Σκουρλέτη.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, τα προαπαιτούμενα που αφορούν το υπουργείο του «θα κλείσουν κανονικά».

Όσον αφορά δε στον κατάλογο των ΔΕΚΟ, που θα υπαχθούν στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων ανέφερε ότι «αν δεν μπει η ΔΕΗ και η ΕΥΑΘ, τι νόημα έχει η αξιοποίηση»,

Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα ζητήματα στρατηγικής πολιτικής παραμένουν στα υπουργεία και συμπλήρωσε ότι αναφορικά με τη ΔΕΗ δημόσιος έλεγχος σημαίνει το 51%.

Στη σύσκεψη των κ. Τσακαλώτου – Σταθάκη με τους επικεφαλής της τρόικας, στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας. Γ. Χουλιαράκη, συζητήθηκαν 4 θέματα:

1. To Πρόγραμμα των επαφών των δύο πλευρών αυτής της εβδομάδας.

2. Την πορεία των υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ.

3.  Την προετοιμασία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος

4. Τα δύο νομοσχέδια που θέλει να καταθέσει η κυβέρνηση και αφορούν το ένα στην εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων και το δεύτερο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Θέση της ΤτΕ

Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις αποτελούν το διαβατήριο για την έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με παράγοντα της Τράπεζας της Ελλάδος που συμμετείχε στις σημερινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η ΤτΕ εκτιμά πως φέτος η οικονομία θα βιώσει ύφεση 0,3% και το 2017 ανάπτυξη 2,5%, ενώ για φέτος προβλέπει υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα (0,8% του ΑΕΠ) έναντι του στόχου (0,5% του ΑΕΠ). Μάλιστα, η ΤτΕ επανέλαβε στους δανειστές τη θέση της για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, πρόταση η οποία φέρεται να έχει βρει ευήκοα ώτα στην EΚΤ.

Από την πλευρά της ΕΚΤ, αξιωματούχος ανέφερε πως «δεν είναι σωστό να λέμε ότι η ΕΚΤ στηρίζει έναν πιο χαμηλό δημοσιονομικό στόχο για την Ελλάδα μετά το 2018». Ο ίδιος σημείωνε ότι «πρέπει πρώτα να γίνει συζήτηση μεταξύ των Θεσμών και του Eurogroup εντός του πλαισίου της ανακοίνωσης του συμβουλίου της 24ης Μαΐου. Αυτό που έχει αυτή τη στιγμή σημασία για την ΕΚΤ είναι η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που προβλέπει το πρόγραμμα».

«Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο» ξεκαθάρισε ο ίδιος παράγοντας, αν και πρόσθεσε πως «τα περισσότερα έχουν γίνει ήδη, λίγα μένουν να γίνουν». 

Αυριανές συναντήσεις

Σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό, για αύριο, Τετάρτη 14/09, είναι προγραμματισμένες οι εξής συναντήσεις:

  • 09:00-10:00: Αναπτυξιακή Στρατηγική  (​Ε.​Τσακαλώτος – Γ.​Σταθάκης)
  • 10.00-11.00: Επισκόπηση δημοσίων δαπανών-Κοινωνική πρόνοια (Γ.​Χουλιαράκης-Θ. Φωτίου)
  • 11.00-12.30: Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και  άλλα φορολογικά θέματα (Ε. Τσακαλώτος-Τρ. Αλεξιάδης-Γ. Πιτσιλής)
  • 12.30-13.30: Εργασιακά (Γ. Κατρούγκαλος)
  • 14.30-15.30: Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης (Χ. Βερναρδάκης- Γ. Χουλιαράκης)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή