Ασφαλιστική ενημερότητα με «πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ασφαλιστική ενημερότητα με «πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλιστική ενημερότητα θα μπορούν να εξασφαλίζουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι εξυπηρετούν κανονικά τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις από 1ης Ιανουαρίου 2017, ακόμα κι αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στην εξαγγελία αυτή προχώρησε ο πρωθυπουργός Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ της «Κ», σε μια προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να ενισχύσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση και ταυτόχρονα να βοηθήσει όσους επαγγελματίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα παλαιά τους χρέη.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος σε «πολιτική δέσμευση» δήλωσε πως «οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και τις 31.12.2016 “παγώνουν”, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του».

Και αυτό, «διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου», όπως συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό το επεξεργάζεται μήνες τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα για το θέμα. Οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση προωθεί αυτή τη λύση είναι:

• Η κακή πορεία των εσόδων από τις τρέχουσες ρυθμίσεις. Σχεδόν ένας στους δύο οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχει απενταχθεί και αδυνατεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με αποτέλεσμα οι τραπεζικοί του λογαριασμοί να δεσμεύονται.

• Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της προσπάθειας αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την επόμενη χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, από τη στιγμή που οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ ξεκινήσουν να εξυπηρετούν τις τρέχουσες εισφορές, τότε εκτιμάται πως τα έσοδα του ΟΑΕΕ θα αυξηθούν κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως. Ποσό το οποίο ισοδυναμεί σχεδόν με το 40% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης προς το Ταμείο.

Πάντως, όσοι εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση αυτή δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ξεκάθαρα το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των υπόχρεων. Μάλιστα, εφόσον αρχίσουν να αποπληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές, θα προχωρήσει διακανονισμός για τα παλαιά τους χρέη, με τις δόσεις για την εξόφλησή τους να καθορίζονται βάσει του συνολικού τους προφίλ (πότε δημιουργήθηκαν, ποιες προσπάθειες διακανονισμού έγιναν στο παρελθόν κ.λπ.).

Πέραν αυτών, υπό εξέταση βρίσκονται κι άλλα σενάρια για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Για παράδειγμα, μελετάται το ενδεχόμενο «παγώματος» των οφειλών σε συνδυασμό με μείωση του ασφαλιστικού χρόνου, αλλά και σχέδιο για παρακράτηση της όποιας οφειλής από τη σύνταξη (ισχύει σήμερα για χρέη έως 20.000 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή