Πολίτες στον δρόμο του Διαστήματος

Πολίτες στον δρόμο του Διαστήματος

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν είχατε τη δυνατότητα να σχεδιάζετε τις διαστημικές αποστολές για τα επόμενα 20 χρόνια, ποιες προτεραιότητες θα θέτατε; Το παραπάνω ερώτημα μπορεί να ηχεί… εξωπραγματικό, ετέθη, όμως, το Σάββατο σε 100 συμπολίτες μας, μαθητές λυκείου, φοιτητές όλων των κατευθύνσεων, δημοσίους υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, επιχειρηματίες, συνταξιούχους και αποστράτους, απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Το κάλεσμα στην πρώτη δημόσια συζήτηση για το Διάστημα, που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και στις 22 χώρες-μέλη του ΕΟΔ, βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση στη χώρα μας.

Τριακόσια σαράντα άτομα είχαν δηλώσει συμμετοχή από το καλοκαίρι στο si-Cluster, που με την υποστήριξη του Corallia είχε αναλάβει τη διοργάνωση. Ετσι, οι Ελληνες κατατάσσονται σε απόλυτο αριθμό τρίτοι, μετά τους Γερμανούς και τους Γάλλους, στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Διάστημα, αναλογικά, όμως, με τον πληθυσμό της χώρας, πρώτοι. Ηταν άραγε η αγάπη και η περιέργεια για το άγνωστο, η πνευματική «κληρονομιά» από τους αρχαίους Ελληνες –που πρώτοι έκαναν την ονοματοδοσία στα αστέρια– ή η επιθυμία για έμμεση έστω συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που ώθησαν ανθρώπους τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους να αφιερώσουν το Σάββατό τους σε μια συζήτηση υψηλών απαιτήσεων; «Θέλω να διευρύνω τις γνώσεις μου αναφορικά με τις διαστημικές τεχνολογίες, αλλά πάνω από όλα αυτό που με παρακίνησε να έρθω ήταν ότι επιτέλους κάποιος θέλει να ακούσει και τη γνώμη μου», λέει αφοπλιστικά στην «Κ» η 27χρονη Κατερίνα, μηχανολόγος-μηχανικός. Αρκετοί συνομιλητές πλάι της δεν δίστασαν, άλλωστε, να ταξιδέψουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας (Δράμα, Κρήτη, Κατερίνη) με δικά τους έξοδα για να δώσουν το «παρών». Η αγάπη των σύγχρονων Ελλήνων για τον διάλογο αναδεικνύεται και στις απαντήσεις τους. Το 32% κατονόμασε ως πρώτο κίνητρο για τη συμμετοχή στην 8ωρη συζήτηση την προτίμησή του στην ανταλλαγή απόψεων, κάτι που συμμερίζονται μόνο 6% των Γερμανών και 20% των Σουηδών.

Οι λιγότερο ρομαντικοί, βέβαια, επισημαίνουν ότι το «μέλλον» της ελληνικής οικονομίας εναπόκειται εν πολλοίς στη στροφή στις διαστημικές τεχνολογίες. Υπολογίζεται ότι για κάθε ένα ευρώ που η χώρα μας δίνει στον ΕΟΔ της «επιστρέφονται» επτά. Ωστόσο, παρά τους καλούς οιωνούς, από το 2013 το μάθημα της Αστρονομίας έχει παύσει να διδάσκεται στα λύκεια της χώρας… Γύρω από την οικονομία και τη «διαρροή εγκεφάλων» κυμάνθηκαν και οι ερωτήσεις προς τον γενικό διευθυντή του ΕΟΔ Jan Woerner, που επέλεξε να συνομιλήσει ζωντανά μέσω Skype με το κοινό τεσσάρων χωρών. Ο Γερμανός αξιωματούχος, περιχαρής για τη θερμή υποδοχή, δεσμεύθηκε να λάβει υπ’ όψιν τις προτάσεις εξ Ελλάδος, αν και διακριτικά επιβεβαίωσε αυτό που ψιθυριζόταν στην αίθουσα: η χώρα μας έχει οικονομικές εκκρεμότητες και προς τον… ΕΟΔ.

Η συζήτηση, ωστόσο, που χωριζόταν σε πέντε ενότητες και συνοδευόταν από βίντεο και ερωτηματολόγια, προχώρησε σε βάθος. Το πρόβλημα των διαστημικών αποβλήτων τέθηκε επί τάπητος, με τους συμμετέχοντες να ανησυχούν ότι «θα επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη που κάναμε και στη Γη», αλλά να προκρίνουν στην πλειονότητά τους ότι «ο ρυπαίνων πρέπει να αναλαμβάνει τον καθαρισμό». Δεδομένου του θετικού αντικτύπου των διαστημικών τεχνολογιών, που μας προσφέρουν χρήσιμα στην καθημερινότητα εργαλεία (π.χ. GPS), όλοι επιθυμούν περαιτέρω ανάπτυξη. «Θα αύξανα ευχαρίστως τα 12 ευρώ ετησίως που πληρώνω μέσω φορολογίας στον ΕΟΔ», σημείωσε ο 48χρονος πολιτικός μηχανικός Γιάννης. Ο ΕΟΔ, άλλωστε, φάνηκε να χαίρει εμπιστοσύνης των θαμώνων, εκ των οποίων το 83% δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται πολύ ή απόλυτα.

Με την ελπίδα ότι η φωνή τους έχει δύναμη, κάθε ομάδα έπλεξε υποθετικά σενάρια, όπως μια διαστημική αποστολή που θα έκανε πειράματα για να βρει το φάρμακο του καρκίνου ή άλλη που θα ολοκλήρωνε την έρευνα στον Αρη προκειμένου σε 200 χρόνια να μπορέσουμε να αποικήσουμε έναν άλλον πλανήτη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή