ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μπακογιάννης: «Η περιφέρεια επενδύει στην καινοτομία και την κατάρτιση»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Περιφέρεια Στερεά Ελλάδας γίνεται η πρώτη Περιφέρεια που επενδύει στη γνώση, τη διεθνή δικτύωση, την καινοτομία και την κατάρτιση των υπαλλήλων της, μέσα από τη δημιουργία του Ινστιτούτου Τοπικής Διακυβέρνησης και Πολιτικών Καινοτομίας.

Η δημιουργία του Ινστιτούτου έγινε σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO) προκειμένου η Περιφέρεια να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της και να φέρει πιο κοντά τη γνώση και την καινοτομία με τη δημόσια διοίκηση.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι «αναζητούμε συνεχώς συνεργασίες και δρόμους που να δίνουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εξειδίκευση και γιατί όχι την κατάρτιση. Με στόχο να πετύχουμε την εμπέδωση της έννοιας της καινοτομίας στους δήμους και τις Περιφέρειες έχουμε υπογράψει μία σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου για τη δημιουργία ενός Ινστιτούτου».

Όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης, μέσω του Ινστιτούτου η Περιφέρεια θα συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διακυβέρνησης, θα διεξάγει μελέτες, θα καταρτίζει τα στελέχη της και θα προωθεί συστηματικά καινοτόμες πολιτικές σε τοπικό επίπεδο.

«Οι καινοτόμες αλλαγές στην πράξη, και όχι στα λόγια, ξεκινούν από κάτω προς τα πάνω, από τις τοπικές κοινωνίες. Εμείς θέλουμε ως περιφέρεια να μπούμε σ’ αυτόν τον διάλογο και η συνεργασία μας είναι το όχημα που θα μας επιτρέψει να ενσωματώσουμε καλές πρακτικές, ιδέες, σκέψεις και προτάσεις που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής λογικής. Δεν είναι λογικό πάντα να ανακυκλώνουμε τη μιζέρια της καθημερινότητάς μας. Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά σε περιφερειακό επίπεδο καλό είναι εμείς να είμαστε στην πρώτη γραμμή», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Πρακτικά η συμμετοχή της Περιφέρειας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διακυβέρνησης, όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, θα φέρει η πιο κοντά τη δημόσια διοίκηση με τους πολίτες.

«Πρακτικά ο πολίτης θα μπορεί να εξυπηρετείται ταχύτερα, πιο αποτελεσματικά, με μεγαλύτερη διαφάνεια. Θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε μία σειρά από νέες τεχνολογίες και εφαρμογές, που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα. Να παράξουμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα», σημείωσε.

Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε και η χορήγηση υποτροφιών σε νέους της Περιφέρειας, προκειμένου να λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής, σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος, που αρχικά έχει τριετή διάρκεια, θα γίνει από την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου.

«Είμαστε στην αρχή. Οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν από την μία μέρα στην άλλη. Θέλουμε να αλλάξουμε νοοτροπίες, να αλλάξουμε κουλτούρα», κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης, επισημαίνοντας ότι ευελπιστεί το παράδειγμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να ακολουθήσουν και άλλες περιφέρειες.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ