Παράθυρο για εκχώρηση αρμοδιοτήτων

Παράθυρο για εκχώρηση αρμοδιοτήτων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράθυρο για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων τόσο του Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (σημερινού ΑΔΜΗΕ) όσο και του Λειτουργού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) σε τρίτους ανοίγει το νομοσχέδιο που έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Target Model (μοντέλο στόχος της Ε.Ε.). Στο άρθρο 9 και 8 του νομοσχεδίου προβλέπεται η δυνατότητα του Διαχειριστή συστήματος και του ΛΑΓΗΕ να μετέχουν σε τρίτα νομικά πρόσωπα ή να επιλέγουν τρίτα νομικά πρόσωπα και να αναθέτουν αρμοδιότητές τους. Σε μια γρήγορη ανάγνωση του νομοσχεδίου, νομικοί κύκλοι έθεταν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον οι συγκεκριμένες διατάξεις εμπίπτουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που προβλέπει ανεξαρτησία και αυτοτέλεια των Διαχειριστών. Το πώς δηλαδή διασφαλίζεται ότι τα τρίτα νομικά πρόσωπα που θα τελούν αρμοδιότητες του Διαχειριστή δεν θα έχουν κάποια σχέση με ενεργειακούς oμίλους, κάτι που η οδηγία απαγορεύει ρητά.

Η αφαίρεση των μετοχών της Alpha Bank, του OTE και της Eurobank από τον δείκτη Euro Stoxx 600 την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου αποτελεί τη συνέχεια της υποβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη, που αποφάσισε στις 10 Μαΐου 2016 ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Ltd., ο οποίος αποτελεί βραχίονα του Deutsche Boerse. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν μετακινήσεις κεφαλαίων λόγω της αλλαγής. Ταυτόχρονα μετά τις 20 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει και η ετήσια αξιολόγηση του Χ.Α. από τον αγγλικό οίκο Ftse για το 2017.

Νέα προσπάθεια συγχώνευσης

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια επιχειρείται συγχώνευση των επιμελητηρίων. Η πρώτη απόπειρα έγινε στα τέλη του 2014 από την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Το σχετικό νομοσχέδιο προέβλεπε τότε ένα επιμελητήριο ανά νομό. Μάλιστα, προβλέπονταν κριτήρια γεωγραφικά αλλά και βιωσιμότητας για την άμεση συγχώνευση των επιμελητηρίων. Το νομοσχέδιο δεν προχώρησε τότε λόγω της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης εκλογών, είχε όμως προλάβει να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την επιμελητηριακή κοινότητα. Η τωρινή πρόταση δεν προκαλεί ακόμη έντονες αντιδράσεις. Ισως διότι αρκετοί πιστεύουν ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει για πάντα και όχι μόνο έως το 2021.

Εκκολαπτήριο επιχειρηματικών ιδεών

Νέο «εκκολαπτήριο (incubator)» επιχειρηματικών ιδεών ετοιμάζεται με τη συμβολή των εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Το εκκολαπτήριο θα δημιουργηθεί με τη συνεργασία της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, των πρωτοβουλιών «ΕΠΙΝΟΩ» του ΕΜΠ και Digital Disruptors. Το νέο εκκολαπτήριο θα χρηματοδοτηθεί από τους μεγάλους των τηλεπικοινωνιών και συγκεκριμένα τις εταιρείες Cosmote, Vodafone και Wind Hellas. Το νέο εκκολαπτήριο εκτιμάται ότι θα είναι πολύ σύντομα έτοιμο, όπως επίσης και η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς αξιολόγηση.

Συνεργασία έγινε με EIB και όχι με EBRD

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ για το πρόγραμμα με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα». Το πρόγραμμα, όπως είπε, περιλαμβάνει την ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Ερευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με την EBRD για την υποστήριξη των νέων ερευνητών, των νέων επιστημόνων και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις του, για την ίδρυση του κέντρου έρευνας διατέθηκαν 180 εκατ. ευρώ από την EBRD και 60 εκατ. ευρώ από την ελληνική πλευρά –από εθνικούς πόρους– δημιουργώντας έναν «κουμπαρά» 240 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Πράγματι, το πρόγραμμα αφορά τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), με τη διαφορά ότι η συμφωνία έχει γίνει με την EIB, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και όχι την EBRD, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή