Γαλλία: Τρεις γυναίκες κατηγορούμενες για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης

Γαλλία: Τρεις γυναίκες κατηγορούμενες για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος τριών γυναικών για πρόθεση να πραγματοποιήσουν επίθεση τελώντας υπό την επιρροή ενός γάλλου τζιχαντιστή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ο τζιχαντιστής αυτός βρίσκεται στην ιρακινο-συριακή περιοχή που ελέγχουν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές και από εκεί καθοδηγεί μέσω Διαδικτύου για την πραγματοποίηση επιθέσεων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η Ινές Μαντανί, 19 ετών, η Σαρά Ερβουέ, 23 χρόνων και η Αμέλ Σακαού, 39 ετών κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής τρομοκρατικής οργάνωσης και φυλακίστηκαν, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί η εισαγγελία του Παρισιού.

Οι τρεις γυναίκες είχαν συλληφθεί το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο νοτιοανατολικό Παρίσι, μετά τον εντοπισμό στο κέντρο της πρωτεύουσας ενός αυτοκινήτου που ήταν γεμάτο με φιάλες υγραερίου.

Ένας 15χρονος ο οποίος θεωρείται ύποπτος για πρόθεση να αναλάβει δράση με αιχμηρό όπλο προσήχθη επίσης χθες ενώπιον των δικαστών, οι οποίοι του απήγγειλαν κατηγορίες, δύο ημέρες μετά τη σύλληψή του στο Παρίσι. Είχε τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό από τον Απρίλιο λόγω της ισλαμιστικής του ριζοσπαστικοποίησης.

Κοινό σημείο των δύο υποθέσεων, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επαφές που διατηρούσαν στο Διαδίκτυο οι γυναίκες αυτές και ο ανήλικος με τον 29χρονο Γάλλο Ρασίντ Κασίμ, ο οποίος καθοδηγεί τα πρόσωπα που μυεί μέσω του Telegram.

Το δίκτυο αυτό του κρυπτογραφημένου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του οποίου το φόρουμ συζητήσεων δεν είναι προσβάσιμο παρά μόνο με πρόσκληση, θεωρείται σήμερα ένα από τα μέσα επικοινωνίας που προτιμούν οι τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Ρασίντ Κασίμ φέρεται να εμπνεύστηκε λιγότερο ή περισσότερο άμεσα τις πρόσφατες δολοφονίες ενός ζευγαριού που και οι δύο ήταν αστυνομικοί στην περιοχή του Παρισιού τον Ιούνιο και ενός ιερέα σε εκκλησία στη Νορμανδία στα τέλη Ιουλίου. Για την επίθεση της Νορμανδίας, ο Κασίμ είναι αυτός που έφερε σε επαφή τους δύο εκτελεστές και έδωσε τις οδηγίες, δηλώνουν κυρίως πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Ο Κασίμ, που αναπτύσσει μεγάλη δράση στο προπαγανδιστικό σκέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, έφυγε από τη Γαλλία το 2012 και από τα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές καλεί εδώ και περισσότερους από έξι μήνες τους 330 συνδρομητές του στο Telegram να σκοτώσουν, παρουσιάζοντάς τους επιχειρησιακούς τρόπους και στόχους για να επιτεθούν. Τα μηνύματά του διαδίδονται μέσω των δεκάδων οργανώσεων που συμπαθούν το ΙΚ και οι οποίες τα αναμεταδίδουν.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή