Σαράγεβο by locals

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε κάτοικοι μας ξεναγούν στα αγαπημένα τους μέρη στην πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της Βοσνίας, την πόλη-σταυροδρόμι των Βαλκανίων ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Πάρκο για σκέιτ Hastahana

Maršala Tita bb

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Για δεκαετίες, οι σκεϊτάδες της πόλης αναζητούσαν ένα χώρο όπου να μπορούν να απολαμβάνουν το χόμπι τους. Τελικά βρήκαν τον «παράδεισό» τους, όταν πριν από μερικά χρόνια δημιουργήθηκε το skate park Hastahana, ένας χώρος πρασίνου στην αυστροουγγρική γειτονιά Marijin Dvor. Η περιοχή είναι το σημείο όπου το κέντρο σμίγει με τις γειτονικές περιοχές και είναι ευχάριστο να κάνετε μια στάση εδώ, έπειτα από μια μέρα γεμάτη βόλτες, ξεναγήσεις ή ψώνια. Μπορείτε να καθίσετε σε κάποιο από τα παγκάκια, να φάτε ένα σνακ και να χαλαρώσετε ή, αν ταξιδεύετε με το δικό σας σκέιτμπορντ στις αποσκευές, να δοκιμάσετε νέες φιγούρες.

– ZINA SERDAREVIC


Mucha Lucha

Kotromanica 48

Μπίρα: από 1,5 ευρώ

Εδώ και τέσσερα χρόνια, τα πάρτι Mucha Lucha δίνουν ζωή στις γειτονιές του Σαράγεβο. Η ιδέα γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήρθε στην πόλη από μια ομάδα νέων ανθρώπων, που τη βρήκαν πολύ διασκεδαστική. Τα «πάρτι γειτονιάς», όπως λέγονται, έχουν απ’ όλα: χορό, καλή μουσική, χαρούμενες παρέες, μπίρες και μπάρμπεκιου. Αυτό που λατρεύω είναι ότι κανένα δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα, καθώς DJs, μπάντες, διαγωνισμοί γκράφιτι και πολλά ακόμα εμπλουτίζουν κάθε event. Οταν ο καιρός το επιτρέπει, ολόκληροι δρόμοι κλείνουν για να φιλοξενήσουν τα πάρτι, που το χειμώνα μεταφέρονται, λόγω καιρού, σε μεγάλους εσωτερικούς χώρους. Η βάση του Mucha Lucha είναι το καφέ-μπαρ Hag.

– ZINA SERDAREVICĆ


Θέατρο SARTR

Gabelina 16

Τηλ. +387 33-664070

Box office 10.00-16.00 καθημερινά

Εισιτήριο: από 2,5 ευρώ

Ο πόλεμος οδήγησε στο κλείσιμο πολλών θεατρικών αιθουσών του Σαράγεβο, αφήνοντας άνεργους δημιουργούς και ηθοποιούς. Ωστόσο, μια καλλιτεχνική ομάδα της πόλης, αψηφώντας τις δυσκολίες, αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία του θεάτρου SARTR, δίπλα στο εστιατόριο Avlija. Φιλοξενεί πολύ καλές παραστάσεις, κάποιες φορές και συναυλίες ή φεστιβάλ θεάτρου. Τα μεγάλα παράθυρα της πρόσοψης είναι εντυπωσιακά, ενώ στην μπροστινή αίθουσα λειτουργεί καφέ-μπαρ, όπου πηγαίνουμε με τους φίλους μου μετά την παράσταση, για να ανταλλάξουμε εντυπώσεις. 

– ZINA SERDAREVICĆ


Πίστα αγώνων ελκήθρου Bobsleigh

Trebević, Bob staza

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Μια πολύ δημοφιλής ιστορία στη Βοσνία είναι αυτή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1984. Οι κάτοικοι θα σας διηγηθούν ότι ώρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης δεν υπήρχε καθόλου χιόνι στην πόλη. Μόλις το προηγούμενο βράδυ χιόνισε τόσο, που καλύφθηκε στα λευκά όλο το Σαράγεβο. Μαζί με αυτή την ιστορία επιβιώνουν έπειτα από τόσα χρόνια ελάχιστες αθλητικές εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους η πίστα για αγώνες Μπόμπσλεϊ (Bobsleigh) στο βουνό Trebevic. Η τοποθεσία είναι πολύ όμορφη, ιδανική για μια χαλαρή βόλτα μέσα στο δάσος: θα σας οδηγήσει στο παλιό παρατηρητήριο, όπου πριν από τον πόλεμο έφτανε κανείς μόνο με τελεφερίκ. Ολη η πίστα είναι καλυμμένη με ενδιαφέροντα γκράφιτι, που συναγωνίζονται σε χρώματα τα λουλούδια του δάσους!

– SAMRA RIBIĆ


Λόφος Zmajevac

Zmajevac

Καθημερινά 08.00-23.00

Καφές: 0,75 ευρώ

Μου αρέσει η αναρρίχηση, και έτσι έχω ανακαλύψει μερικά πολύ ωραία σημεία για να χαίρομαι την πόλη από ψηλά – κάτι όχι και τόσο δύσκολο στο Σαράγεβο, καθώς περιστοιχίζεται από βουνά και λόφους: ο αγαπημένος μου είναι ο Zmajevac. Θα τον προσεγγίσετε εύκολα τόσο με ταξί όσο και με λεωφορείο από την Παλιά Πόλη – το εισιτήριο κοστίζει 1 ευρώ και το ταξί περίπου 3-4 ευρώ. Μόλις φτάσετε, εισπνεύστε τον καθαρό αέρα του βουνού και αφήστε το βλέμμα σας να ταξιδέψει κάτω στην πόλη. Εκεί κοντά υπάρχει και ένα όμορφο καφέ με πολύ φιλόξενους ιδιοκτήτες. Επιστρέψτε στη βάση σας με τα πόδια και κάντε μια βόλτα στη γειτονιά Vratnik, μία από τις παλιότερες της πόλης. Να θυμάστε πως, αν διψάσετε, μπορείτε να πιείτε άφοβα νερό στην περιοχή – είναι παντού καθαρό και φρέσκο.

– SAMRA RIBIĆ


Μουσείο Zemaljski

Zmaja od Bosne 3

Τρίτη-Παρασκευή 10.00-19.00,

Σάββατο-Κυριακή 10.00-14.00

Είσοδος: 3 ευρώ

Αυτό που πρόκειται να σας αποκαλύψω είναι το καταφύγιό μου. Το Εθνικό Μουσείο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης φιλοξενείται σε ένα πανέμορφο παλιό κτίριο που θα μαγνητίσει το βλέμμα σας, ωστόσο και στο εσωτερικό του θα ανακαλύψετε έναν πραγματικό θησαυρό. Στο τμήμα Φυσικής Ιστορίας του μουσείου θα θαυμάσετε εκατοντάδες είδη ζώων και φυτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων, αλλά και μια εκπληκτική συλλογή από πεταλούδες. Είναι πολύ μεγάλο και μπορείτε να αφιερώσετε ώρες στην εξερεύνησή του. Αφήστε λίγο χρόνο για τον βοτανικό κήπο δίπλα στο κυρίως κτίριο. Καθίστε στα παγκάκια περιτριγυρισμένοι από τριαντάφυλλα και απολαύστε το κελάηδισμα των πουλιών.

– SAMRA RIBIĆ


Franz & Sophie

Petrakijina 6

Καθημερινά 08.00-18.00

Τσάι: 3 ευρώ τα 100 gr

Ο παράδεισος του τσαγιού, σε μια πόλη που κατά κανόνα αγαπά τον καφέ. Σε αυτό το μικρό μαγαζί θα βρείτε εξαιρετικές ποικιλίες τσαγιού, τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε επιτόπου ή να πάρετε μαζί σας για το σπίτι. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε διάφορα άλλα είδη που σχετίζονται με την παρασκευή του ροφήματος, όπως κούπες και τσαγιέρες. Το εσωτερικό του είναι πολύ συμπαθητικό, γεμάτο βιβλία, ενώ θα φύγετε εντυπωσιασμένοι από τον ηλικιωμένο κύριο που εργάζεται εκεί και είναι επαγγελματίας tea sommelier!

– SAMRA RIBIĆ


Kino Bosna

Alipašina 19

Τηλ. +387 61-866946

Καθημερινά 19.00-01.00

Μπίρα: 1 ευρώ

Σήμα κατατεθέν της εναλλακτικής σκηνής του Σαράγεβο εδώ και δεκαετίες, είναι από τα λίγα στέκια της νιότης μου που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα. Το παλιό σινεμά είναι σήμερα ένα φανταστικό μπαρ, δύσκολο να το εντοπίσει κανείς, και γι’ αυτό αυθεντικό. Θα πρέπει να το επισκεφτείτε, ιδιαίτερα κάθε Δευτέρα, όταν γεμίζει τόσο πολύ, που οι πελάτες στέκονται στις σκάλες μπροστά από την είσοδο. Τα βράδια της Δευτέρας και της Πέμπτης ένα τοπικό μουσικό τρίο διασκεδάζει τους θαμώνες, ενώ η μπίρα ρέει άφθονη και άνθρωποι όλων των ηλικιών συζητούν και σιγοτραγουδούν.

– MARANTA VEGO


Φούρνος Imaret  

Mudželiti Veliki 3

Καθημερινά 06.00-00.00

Kiflice: 0,2 ευρώ

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές μυρωδιές του Σαράγεβο είναι αυτή που έρχεται από τους φούρνους που θα βρείτε σε κάθε γειτονιά και γωνιά του κέντρου. Είτε ξεκινάτε τη μέρα σας είτε επιστρέφετε από νυχτερινή διασκέδαση είτε θέλετε ένα σνακ, κάποιος φούρνος θα βρίσκεται δίπλα σας. Ενας από τους παλαιότερους της πόλης είναι κρυμμένος σε έναν μυστικό κήπο απέναντι από το τζαμί στην Bascarsija. Λέγεται Imaret και είναι διάσημος για τα kiflice του, το παραδοσιακό γλυκό που μοιάζει με μικρό κρουασάν, και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τις μεταμεσονύχτιες ώρες, έπειτα από ξενύχτι. Αν δοκιμάσετε ένα και διψάσετε, περπατήστε μέχρι την κοντινή βρύση. Το ρητό λέει ότι «όποιος πιει νερό από μια βρύση στην Bascarsija θα επιστρέψει στο Σαράγεβο». Αυτό συνέβη και σ’ εμένα!

– ERNESTO KULAsIN


Caffè Bar S.O.S.

Gabelina 25

Καθημερινά 08.00-23.00

Καφές: 0,75 ευρώ

Στέκι φοιτητών, που όμως δεν έχει χάσει τον χαρακτήρα του, αυτό το καφέ-μπαρ είναι ανάμεσα στα αγαπημένα μου, ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια. Ο ιδιοκτήτης είναι παλιός ναύτης και έχει πάθος με τη θάλασσα – και η αλήθεια είναι ότι η διακόσμηση μαρτυρά αυτή του την αγάπη. Πίσω από τον τοίχο που υπάρχει απέναντι από την είσοδο θα βρείτε μια υπέροχη κρυμμένη γωνιά, όπου κυριαρχεί ένας μεγάλος πράσινος καναπές, πολύ αναπαυτικός – τον τιμάμε συχνά με την παρέα μου. Η μουσική ποικίλλει, αλλά κυρίως κινείται σε ρυθμούς ροκ και χιπ χοπ, ενώ συχνά φιλοξενούνται live. Αν είστε ποδοσφαιρόφιλοι, εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε τους αγώνες που σας ενδιαφέρουν.

– AIDA OMANOVIĆ

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή