Δίκη Χ.Α.: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Αιγύπτιου ψαρά για την επίθεση στο Πέραμα

Δίκη Χ.Α.: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Αιγύπτιου ψαρά για την επίθεση στο Πέραμα

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την δολοφονική επίθεση  που έζησε ο ίδιος και η οικογένεια του τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012 όταν ομάδα περίπου δέκα ατόμων επιχείρησε να εισβάλει στο σπίτι του στο Πέραμα περιέγραψε στο δικαστήριο ο Αιγύπτιος ψαράς Σαάντ Αμπού Χαμάντ. Ο μάρτυρας, κατέθεσε  μιλώντας στα ελληνικά, πώς ο ίδιος, συγγενικά του πρόσωπα ξύπνησαν από τα βίαια χτυπήματα στα παράθυρα και την πόρτα του σπιτιού τους και ξέσπασε σε λυγμούς όταν μίλησε για τη στιγμή που είδε τραυματισμένο, μέσα στα αίματα, τον φίλο του που κοιμόταν στην ταράτσα.

«Έβριζαν τον αδελφό μου και τους έβριζε… Έλα έξω ρε μ… να σου μάθω ποια είναι η Χρυσή Αυγή.  Ήταν δυο άτομα στο παράθυρο και τράβαγαν το παράθυρο που ήταν μισάνοιχτο και ο αδελφός προσπαθούσε να το κρατήσει κλειστό τραβώντας το προς τα μέσα  … Χτύπαγαν με ξύλα και σίδερα τα παράθυρα. Είδα τα σίδερα και τα ξύλα…έσπασαν μέρος του παραθύρου . Δεν κατάφεραν να μπουν μέσα από το παράθυρο . Ο αδελφός μου φώναζε φέρε ξύλα για να τους φοβίσουμε … αλλά δεν βρήκα τίποτα στο σπίτι. Άρχισαν να χτυπάνε την κλειστή πόρτα  ( σ.σ. έκανε την κίνηση με το χέρι του) . Λίγους μήνες νωρίτερα είχα ακούσει στην ιχθυόσκαλα πως κάποια παλικάρια , που ανήκουν στη Χρυσή Αυγή βγαίνουν και μπορεί να σου κάνουν κακό».

Συνεχίζοντας την περιγραφή του ο μάρτυρας είπε πως από τα χτυπήματα «έσπασε μέρος του παραθύρου και έριξαν όλο το τζάμι της πόρτας. Είχαν έναν πυροσβεστήρα και όταν έσπασαν το τζάμι τον άνοιξαν και τον άδειασαν μέσα στο σπίτι .  Δεν χτύπησε κανείς μας , δόξα το Θεό».

Όπως είπε είδε έξω από  το σπίτι ήταν περίπου 10 άτομα. «Φωνάζαμε βοήθεια για να ξυπνήσει κάποιος από τη γειτονιά να μας προλάβουν . Ο μικρός αδελφός μου άνοιξε το παράθυρο και άρχισε να πετάει πράγματα στο δρόμο …. Φωνάζαμε πολύ δυνατά . Βγήκε ένα παιδί με την γυναίκα του και ένας ακόμη από τη γειτονιά… Τελικά , όταν  κατάλαβαν  πως δεν μπορούν να μπουν μέσα έφυγαν . Η επίθεση κράτησε περίπου 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια έσπασαν τα δυο αυτοκίνητα μας που ήταν παρκαρισμένα μπροστά στο σπίτι και ένα τρίκυκλο».

Ο μάρτυρας είπε πως τρομοκρατήθηκε από την επίθεση της ομάδας των μαυροφορεμένων που κρατούσαν ξύλα και σίδερα και εξέφρασε την πεποίθηση πως πριν την επίθεση τους παρακολουθούσαν .

«Φοβήθηκα πολύ, ήθελα να φύγω από το σπίτι αλλά δεν βγήκα έξω. Τα μικρά παιδιά μπήκαν κάτω από τα κρεβάτια».

Ο Σαάντ Αμπού Χαμάντ κατέθεσε πως όσοι τους επιτέθηκαν έφυγαν με μηχανάκια τα οποία είχαν σταθμεύσει στον δρόμο κάτω από το σπίτι τους.

Στη συνέχεια περιέγραψε πως βρήκε τραυματισμένο βαριά το φίλο του που κοιμόταν στην ταράτσα.

«Βρήκα το παιδί ξαπλωμένο και έτρεχε πολύ αίμα από το στόμα του και βογκούσε . Το σαγόνι του είχε στραβώσει δεν μπορούσε να μιλήσει μόνο βογκούσε . Είχαν σκίσει τα ρούχα του. Ήρθαν και οι υπόλοιποι στην ταράτσα . Τον κατεβάσαμε  … Λιποθύμησε και μετά συνήλθε … Ορκίζομαι και εγώ εκείνη την ώρα ένιωσα ότι καταρρέω »,  είπε και ξέσπασε σε λυγμούς και περιέγραψε πως τον μετέφεραν στο νοσοκομείο και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο μάρτυρας  υποστήριξε  πως αν και είδε έναν από τους δράστες της επίθεσης δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει  με βεβαιότητα συγκεκριμένο πρόσωπο . Δεν λέω ψέματα γιατί  για την θρησκεία μου αυτό είναι πολύ κακό.

«Αυτή η ώρα δεν είναι για να βλέπεις,  να γνωρίζεις, αλλά να σώσεις τον εαυτό σου, να τρέξεις για να φύγεις να γλυτώσεις…», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως στα 20 χρόνια που ζει και εργάζεται νόμιμα στην Ελλάδα «ποτέ δεν είχε διαφορές με κανέναν".

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του σχολιασμού της κατάθεσης του Αιγύπτιου ψαρά  Εμπάρακ Αμπουζίντ η υπεράσπιση αμφισβήτησε την αξιοπιστία του μάρτυρα. Ο συνήγορος του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη αναφέρθηκε σε εκμετάλλευση του γεγονότος της επίθεσης σε βάρος των ψαράδων αφήνοντας αιχμές για την πολιτική αγωγή την οποία κατηγόρησε ότι «χτίσανε την κατάθεση» του μάρτυρα για να δώσουν πολιτικό χαρακτήρα στην υπόθεση και να στηρίξουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης .

Η υπεράσπιση αμφισβήτησε το μέγεθος της βλάβης που υπέστη ο μάρτυρας τονίζοντας ότι δεν προσκομίστηκαν έγγραφα που να αποδεικνύουν το πρόβλημα στην υγεία του αλλά ούτε και για την αποκατάσταση του.

Από την πλευρά του , ο συνήγορος του Χρήστου Παππά έκανε λόγο για «βεντέτα μεταξύ ομοεθνών » προσθέτοντας  «δεν αισθάνομαι ότι ακουμπά τη Χρυσή Αυγή αυτή η ιστορία» και προέτρεψε το δικαστήριο να εντοπίσει αν ο μάρτυρας είπε την αλήθεια.

Η δίκη διεκόπη για τις 19 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή