Γαϊτανάκι για το χρέος με επίκεντρο τον Γ.Δραγασάκη

Γαϊτανάκι για το χρέος με επίκεντρο τον Γ.Δραγασάκη

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναφορές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, την Τρίτη στη Βουλή, ότι η διαδικασία απομείωσης του χρέους θα τραβήξει σε βάθος χρόνου αλλά και η εκτίμησή του ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται δραστικές λύσεις, δεδομένου ότι αρκετοί από τους πιστωτές της χώρας έχουν επίσης υψηλό χρέος, προκάλεσαν την πλήρη κινητοποίηση του κυβερνητικού επιτελείου που επιχείρησε να σβήσει τη φωτιά πριν επεκταθεί.

Αν και κυβερνητικές πηγές αρνούνταν ότι «υπήρξε ζήτημα» με όσα είπε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην επιτροπή της Βουλής για το χρέος, η κινητοποίηση του Μαξίμου, με μπαράζ ενημερωτικών σημειωμάτων και, τελικά, με ανακοίνωση του ίδιου του κ. Δραγασάκη μάλλον επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις περί εκνευρισμού.

Ν.Δ: ο κ. Δραγασάκης ανέδειξε άλλο ένα από τα ψέματα του κ. Τσίπρα

Η Πειραιώς έσπευσε να επιτεθεί στην κυβέρνηση, αναδεικνύοντας τη διαφορά στις τοποθετήσεις μεταξύ Πρωθυπουργού και Αντιπροέδρου.

«Την περασμένη Κυριακή ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τη ρύθμιση του χρέους, υποστήριζε ότι “είμαστε πιο κοντά από ποτέ” και πρόσθετε ότι “δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα, που έχει κάνει τόσο σκληρή προσαρμογή”» σημειώνει η Ν.Δ. προσθέτοντας: «ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, υποστήριξε ότι “ακόμα και να έχουμε πολύ ευνοϊκά πράγματα, μιλάμε για μια εξ ορισμού διαδικασία, που πάει πέρα από το 2018”.

Και πρόσθεσε: “Παράλληλα οι διαδικασίες μπορεί να είναι μακροχρόνιες, δηλαδή, δεν είναι βέβαιο ότι θα τελειώσει γρήγορα το θέμα του χρέους”».

«Ο κ. Δραγασάκης ανέδειξε άλλο ένα από τα ψέματα του κ. Τσίπρα. Για τη Νέα Δημοκρατία η βιωσιμότητα του χρέους, μετά τα εγκληματικά λάθη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι ένας εθνικός στόχος. Εθνικός στόχος που αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει, καθώς δεν διαθέτει την αξιοπιστία που απαιτεί μια τέτοια διαπραγμάτευση» καταλήγει η ανακοίνωση της Ν.Δ.

Δραγασάκης: Γαλάζια μονταζιέρα

Με αιχμές για… γαλάζια μονταζιέρα απάντησε η αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

«Εκείνο που ο Αντιπρόεδρος τόνισε με απόλυτη σαφήνεια είναι ότι διεκδικούμε άμεσα ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος, με βάση την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016. Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από την πάγια θέση μας, δηλαδή από την προσπάθεια να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο με άλλες χώρες, ώστε να προωθήσουμε ριζική και οριστική πανευρωπαϊκή λύση για το χρέος, τόσο το ελληνικό όσο και των άλλων κρατών», σημειώνεται.

Τί πραγματικά είπε στη Βουλή

Με στόχο να κλείσει τη σχετική συζήτηση, το Μαξίμου έσπευσε να δημοσιοποιήσει το κείμενο της ομιλίας αλλά και το βίντεο από όσα είπε ο κ. Δραγασάκης στη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτά, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε:

«… Έχουμε μια συμφωνία του Eurogroup που εξ ορισμού ορίζει τρεις χρόνους: Άμεσα μέτρα, μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα και μια συζήτηση για το πώς το χρέος θα καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο. Δηλαδή, τι θα γίνει εάν σε δέκα χρόνια ανέβουν τα επιτόκια διεθνώς, τι θα συμβεί αν η οικονομία ξαναπέσει σε μια ύφεση, πώς θα κλειδώσουμε από τώρα βαθμούς σταθερότητας και ασφάλειας.

Επομένως, ακόμα και να έρθουν πολύ ευνοϊκά τα πράγματα, μιλάμε για μια διαδικασία που εξ ορισμού πάει και πέρα από το 2018.

Με αυτήν την έννοια, κύριε Πρόεδρε, θα πρότεινα να σκεφτείτε και το θέμα της διάρκειας της Επιτροπής, μήπως να μείνει ανοιχτός ο ορίζοντας. Μπορεί βέβαια να συμφωνήσει η Επιτροπή να κάνει ένα πόρισμα γι' αυτό το σκοπό, αλλά το αντικείμενο της μπορεί να είναι διαρκέστερο…».

Στη συνέχεια της ομιλίας του και σε απάντηση σχολίου του βουλευτή του Ποταμιού κ. Γ. Αμυρά υπογράμμισε: «Σε πολλά θέματα το να αλλάζει κανείς άποψη είναι πολλές φορές και αναγκαίο, στα θέματα όμως του χρέους διατηρώ τις απόψεις που είχα. Δηλαδή, τι διατηρώ; Ότι ακόμη και την καλύτερη λύση να πετύχουμε σήμερα, έχουμε την εξής ιδιομορφία, ότι πιστωτές μας είναι και αυτοί υπερδανεισμένοι. Εμείς χρωστάμε στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία. Δεν θεωρώ, λοιπόν, εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση του χρέους μόνο για την Ελλάδα χωρίς να απομειωθεί και το δικό τους χρέος. Άρα, η θέση που είχα από τότε και διατηρώ είναι ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε τώρα, πρέπει να κερδίσουμε, να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε να διεκδικήσουμε τώρα, να έρθουμε ει δυνατόν, έστω και στο ίδιο επίπεδο μακάρι και καλύτερο από τους άλλους, ούτως ώστε από κοινού και με άλλες χώρες να διεκδικήσουμε την ιδέα αυτή, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους που αυτή να είναι ριζική και να είναι και για όλους και για μας και για τις άλλες χώρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή