Ενστάσεις τρόικας σε «ασυλία» για αδήλωτα εισοδήματα και ακατάσχετο λογαριασμό

Ενστάσεις τρόικας σε «ασυλία» για αδήλωτα εισοδήματα και ακατάσχετο λογαριασμό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπλοκάρουν, προς το παρόν, οι πιστωτές της χώρας δύο από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, που αφορούν στη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού από τις επιχειρήσεις καθώς και στην εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

H τρόικα ήταν αρνητική εξαρχής με τις δύο ρυθμίσεις που πρότεινε η κυβέρνηση και προσπάθησε με κάθε τρόπο να τις αποτρέψει, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για χαριστικές ρυθμίσεις σε επιχειρήσεις και φοροφυγάδες που αποφεύγουν να καταβάλλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών πολλά μπορούν να αλλάξουν, σημειώνοντας ότι σε κάθε διαπραγμάτευση κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές της χώρας αντιδρούν στη δημιουργία του ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση να χρωστάει στο Δημόσιο και τα Ταμεία και να «προικίζεται» με έναν ακατάσχετο λογαριασμό. Πάντως, ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα θα υπάρχει ήδη ξεχωριστό κεφάλαιο που θα αφορά στη θεσμοθέτηση λογαριασμού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης. Σχετικά με την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων αν και ο πρωθυπουργός παρουσίασε το μέτρο ως «σίγουρο» –προειδοποιώντας μάλιστα όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα ότι «η περίοδος της ασυλίας τελείωσε», προτρέποντάς τους να κάνουν χρήση των διατάξεων που θα περάσουν προσεχώς από τη Βουλή–, oι πιστωτές ωστόσο έχουν διαφορετική άποψη για τη ρύθμιση. Σε μια προσπάθεια, προφανώς, να αποτρέψουν την κυβέρνηση έχουν προτείνει την επιβολή υψηλών συντελεστών που φθάνουν ακόμα και στη δέσμευση ολόκληρου του ποσού και σε ορισμένες περιπτώσεις οι οφειλέτες καλούνται να πληρώσουν προσαυξήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το ύψος του κεφαλαίου που αποκαλύπτεται. Το «δώρο» για αυτούς είναι ή άρση των ποινικών διώξεων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι «απειλούν» ότι στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση για τα δύο ανωτέρω θέματα οι δύο ρυθμίσεις θα κατατεθούν στη Βουλή χωρίς την προηγούμενη έγκριση των θεσμών. Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, θα περιπλέξει την κατάσταση, δημιουργώντας πιθανόν προβλήματα σε άλλα ανοιχτά θέματα. Υποστηρίζουν, ταυτόχρονα, ότι αν συνεχίσουν να αντιδρούν οι θεσμοί θα επιχειρήσουν λύση σε πολιτικό επίπεδο.

Τι προτείνει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση τρίμηνης διάρκειας και αποκαλύψουν τα αδήλωτα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε τη χρονιά της απόκρυψης των εισοδημάτων.

Στον συντελεστή αυτόν θα προστεθεί και ένας δεύτερος ως «τιμωρία» για την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, ο οποίος θα μειώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έγινε η φοροδιαφυγή. Για παράδειγμα, εάν η φοροδιαφυγή είχε συντελεσθεί το 2003 τα κεφάλαια αυτά θα φορολογηθούν με συντελεστή 42% συν 10% επιπλέον. Στην περίπτωση που η φοροδιαφυγή έγινε το 2015 θα φορολογηθεί με συντελεστή 42%, ενώ ο δεύτερος συντελεστής θα μειώνεται σημαντικά και ενδεχομένως να φθάνει το 1%.

Εκτός από την άρση των ποινικών διώξεων, προβλέπεται και έκπτωση έως και 100% στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει τον φόρο που θα προκύψει από την ένταξη στη ρύθμιση εφάπαξ ή σε μικρό αριθμό μηνιαίων δόσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή