Υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπει η ΤτΕ για το 2016

Υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπει η ΤτΕ για το 2016

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότερο  πρωτογενές πλεόνασμα, σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν για εφέτος, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ επιμένει στην ανάγκη μείωσης των στόχων στο μέλλον. Την ίδια ώρα, οι συσκέψεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων της τρόικας εισέρχονται σήμερα σε τροχιά δεύτερης αξιολόγησης, σε μια προσπάθεια και των δύο πλευρών να προετοιμάσουν τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν τον επόμενο μήνα.

Χθες, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με παράγοντες της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, βάσει των οποίων το 2016 η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 0,5% του ΑΕΠ και ύφεση 0,3% (ίδια με τον στόχο). Για το 2017, η ΤτΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 2,5%, αντί στόχου για 2,7%.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν χθες ότι ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε στους επικεφαλής των θεσμών τη θέση της ΤτΕ για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μάλιστα, υποστήριζαν πως η πρόταση αυτή φέρεται να έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανέφερε πως «πρέπει πρώτα να υπάρξει συζήτηση μεταξύ των τεσσάρων θεσμών και στο Eurogroup, στο πλαίσιο της δήλωσης του τελευταίου στις 24 Μαΐου. Αυτό που είναι σημαντικό για την ΕΚΤ τώρα είναι να εκπληρώσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της με βάση το πρόγραμμα». Πάντως, η θέση της ΤτΕ για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της ΤτΕ ανέφεραν μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας πως «τα περισσότερα έχουν γίνει ήδη, λίγα μένουν να γίνουν». Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των καταθέσεων, από την ΤτΕ σημείωναν χθες πως η καθαρή επιστροφή καταθέσεων από τις 25 Μαΐου έως σήμερα ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, ενώ θετικά κινείται η αγορά των repos.

Διαφωνίες για το «κούρεμα»

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις προς τράπεζες και Δημόσιο, θέμα το οποίο συζητήθηκε χθες ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίζονται διαφωνίες που αφορούν στο ποσοστό του «κουρέματος» που θα κάνουν οι τράπεζες και σε αυτό που θα κάνει το Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα συζητηθεί εκτενέστερα τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα, η ατζέντα των συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών είναι «γεμάτη» και δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση Αθήνας και δανειστών να προετοιμάσουν τη δεύτερη αξιολόγηση, παρά να εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων. Η αναπτυξιακή στρατηγική θα αποτελέσει το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και Οικονομίας Γ. Σταθάκη με τους επικεφαλής της τρόικας.

«Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση»

Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το εάν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση, δήλωσε χθες ο κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί. Απαντώντας σε ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε επίσης πως στόχος των ελληνικών αρχών και των θεσμικών οργάνων είναι να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος όσο το δυνατόν συντομότερα, το φθινόπωρο του 2016. Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε πως η Κομισιόν θα συνεργαστεί με τα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωση, μεταξύ άλλων, μέσω της παροχής τεχνικής βοήθειας. Για το θέμα του χρέους, ο επίτροπος σημείωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) καταβάλλει ήδη προσπάθειες για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν τη βελτίωση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας και τη μείωση του κινδύνου επιτοκίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή