Ο «νόμος» των αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια

Ο «νόμος» των αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προπαγανδιστικό βίντεο που αναρτήθηκε χθες στο Διαδίκτυο (Athens Indymedia) έχει διάρκεια δύο λεπτά και τιτλοφορείται «Εκδίωξη εμπόρων ναρκωτικών από την πλατεία Εξαρχείων». Είναι «ντυμένο» με μουσική από ταινία δράσης και σ’ αυτό εμφανίζονται νεαρά άτομα με καλυμμένα πρόσωπα και οπλισμένα με ρόπαλα και μαδέρια να παίρνουν στο κυνήγι «βαποράκια» της πλατείας Εξαρχείων και να ξυλοκοπούν ένα δύο απ’ αυτά. «Να ξέρεις ότι οι αναρχικοί δεν θέλουν στην πλατεία να πουλάτε», ακούγεται να φωνάζει ένας από τους κουκουλοφόρους σε μικροδιακινητή που προσπαθεί να αμυνθεί απαντώντας: «Μα τι σχέση έχω εγώ μ’ αυτά;».

Υστερα από ανακωχή μερικών μηνών, που ακολούθησε την εκτέλεση του 36χρονου Αιγύπτιου ντίλερ «Χαμπίμπι» (7 Ιουνίου) και την εξάρθρωση σπείρας ναρκεμπόρων που «έσπρωχνε» ναρκωτικά στα Εξάρχεια, οι αντιεξουσιαστές επανέκαμψαν και σε ρόλο «εκδικητών» πήραν στο κατόπι τα βαποράκια της πλατείας. Εκαναν επίδειξη ισχύος, μαγνητοσκοπώντας και προβάλλοντας τη δράση τους στο Διαδίκτυο και κατέδειξαν για μία ακόμη φορά με ηχηρό τρόπο την απουσία του κράτους και της αστυνομίας από τα Εξάρχεια.

Οπως έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, το βίντεο (αναρτήθηκε χθες 13 Σεπτεμβρίου) συνοδεύεται από κείμενο με τίτλο «Ο αγώνας ενάντια στο κράτος, τις ναρκομαφίες και τον κοινωνικό κανιβαλισμό συνεχίζεται». Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σήμερα 9 Σεπτεμβρίου εισβάλαμε αιφνιδιαστικά και στοχευμένα στην πλατεία Εξαρχείων, εντοπίσαμε εμπόρους ναρκωτικών και τους δόθηκε το μήνυμα που τους αρμόζει. Κινηθήκαμε οργανωμένα και συλλογικά αντιπαρατιθέμενοι έμπρακτα στη δραστηριότητα των εμπόρων ναρκωτικών. Δραστηριότητα η οποία συνεχιζόταν παρά τις διακηρύξεις του υπουργού Προ.Πο. στην πλατεία Εξαρχείων έως και σήμερα».

Υπενθυμίζεται ότι, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στις συλλήψεις ναρκεμπόρων του περασμένου Ιουλίου, είχε κάνει λόγο για «ξεκλήρισμα» της μαφίας των ναρκωτικών στα Εξάρχεια: «Υπενθυμίζω ποιος ξεκλήρισε την αλβανική μαφία των ναρκωτικών στα Εξάρχεια», είχε πει.

Επιχείρηση «σκούπα» των αναρχικών στα Εξάρχεια παρόμοια με αυτή της περασμένης Παρασκευής είχε γίνει το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου ως απάντηση στην αιματηρή επίθεση που είχαν δεχθεί ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα αντιεξουσιαστές, μέλη της κατάληψης του Βοξ, από διακινητές ναρκωτικών στα Εξάρχεια. Ως αυτουργός της επίθεσης είχε κατονομαστεί ο 36χρονος Αιγύπτιος ντίλερ «Χαμπίμπι», που το πρωί της 7ης Ιουνίου εκτελέστηκε με πάνω από πέντε σφαίρες στον πεζόδρομο της οδού Θεμιστοκλέους. Στην επιχείρηση «κάθαρσης» της 28ης Φεβρουαρίου είχαν συμμετάσχει περίπου 200 άτομα, τα οποία συγκεντρώθηκαν αρχικά στο κτίριο του Πολυτεχνείου και στη συνέχεια επέδραμαν στην πλατεία Εξαρχείων απομακρύνοντας μικροδιακινητές ναρκωτικών. Μία εβδομάδα αργότερα, το Σάββατο 5 Μαρτίου, οι αντιεξουσιαστές προχώρησαν σε περαιτέρω κλιμάκωση της δράσης τους. Πραγματοποίησαν ένοπλη πορεία στους δρόμους των Εξαρχείων με σύνθημα «Μαζική λαϊκή αυτοάμυνα απέναντι στην κρατική καταστολή, τις μαφίες και τον κοινωνικό κανιβαλισμό». Και σ’ εκείνη την περίπτωση είχαν αναρτήσει στο Διαδίκτυο βίντεο στο οποίο –μεταξύ άλλων– επιδείκνυαν όπλα που είχαν στην κατοχή τους. «Κρίθηκε απαραίτητο η περιφρούρηση της διαδήλωσης να διαθέτει εξοπλισμό ικανό ώστε να απαντήσει με ανάλογα μέσα με αυτά που διέθετε ο εχθρός», είχαν πει τότε οι συμμετέχοντες.

Τελικά, το πρωί της 7ης Ιουνίου ο «Χαμπίμπι» εκτελέστηκε λίγα μέτρα μακρύτερα από το διαμέρισμά του στην οδό Ερεσού, από δύο κρανοφόρους που τον πυροβόλησαν πάνω από πέντε φορές σε διάφορα σημεία του σώματός του και το κεφάλι. Την ευθύνη της δολοφονίας ανέλαβε πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με επωνυμία «Ενοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή