Διπλασιασμός του πακέτου Γιούνκερ

Διπλασιασμός του πακέτου Γιούνκερ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μία ομιλία που θα σηματοδοτήσει την πορεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε., ξεκινώντας η νέα σεζόν, θα εκφωνήσει ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σήμερα το πρωί στην ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο. Σε δύο βασικούς άξονες θα κινηθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής στην προσπάθειά του να περάσει ένα μήνυμα συνοχής και ενότητας των «27», αποφεύγοντας να μπει σε θέματα και πολιτικές που θα διχάσουν τα κράτη-μέλη, αλλά ταυτόχρονα αναμένεται να μιλήσει για θέματα που έχουν συγκεκριμένο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των εκατομμυρίων Ευρωπαίων, οι οποίοι τώρα, περισσότερο από ποτέ, νιώθουν αποκομμένοι από τις Βρυξέλλες. Το περιεχόμενο της ομιλίας, που κρατήθηκε κάτω από ιδιαίτερη μυστικότητα μέχρι και τις τελευταίες ώρες, έχει ανεβάσει τις προσδοκίες στις Βρυξέλλες, ενώ οι εισηγήσεις που δεχόταν το γραφείο του προέδρου από τις υπηρεσίες και τους επιτρόπους ήταν πολλές. Το τελικό κείμενο θα το διαμόρφωνε όμως ο ίδιος, κάτι το οποίο γινόταν μέχρι χθες αργά το απόγευμα στο Στρασβούργο.

Βασικός άξονας της ομιλίας του θα αποτελέσει το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, που θεωρείται μέχρι στιγμής επιτυχία του ιδίου και της Επιτροπής και μία από τις λίγες θετικές εξελίξεις που μπορεί να «πουλήσει» η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο κ. Γιούνκερ θα ανακοινώσει διπλασιασμό του ποσού του πακέτου (από τα 315 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ), ενώ συγχρόνως θα το επεκτείνει και σε τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. Μέχρι στιγμής από το ποσόν αυτό μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ταμείου έχουν δεσμευθεί 116 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς για τη χρηματοδότηση στρατηγικών επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η καινοτομία.

Η ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ιδιαίτερα επίκαιρη καθώς πραγματοποιείται δύο μόλις μέρες πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, χωρίς την παρουσία της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, θα συναντηθούν στην Μπρατισλάβα για να συζητήσουν την επόμενη μέρα μετά το Βrexit. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο κ. Γιούνκερ δεν θα αναφερθεί στην αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε, καθώς υπάρχει μία προσπάθεια να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι ως προς το θέμα. Οσον αφορά τις εξαγγελίες που θα κάνει για την οικονομία, πράγμα που ενδιαφέρει περισσότερο τη χώρα μας, αυτές θα σχετίζονται με τη στάση την οποία θα κρατήσει όσον αφορά την ανάπτυξη και τη σημασία που θα δώσει στην ευελιξία. Η ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί διχαστικό θέμα ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου και η αναφορά του προέδρου αναμένεται να είναι υπέρ της ανάπτυξης («στην πράξη και όχι στα χαρτιά»), αλλά χωρίς να δημιουργεί αντιπαλότητα στα κράτη-μέλη.

Αναφορά σε νέους και επιχειρηματικότητα

Στην προσπάθειά του να κάνει μία ομιλία που θα αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες αναμένεται να είναι σημαντική και εκτεταμένη η αναφορά στους νέους και την επιχειρηματικότητα, αλλά και στην ψηφιακή ένωση.

Στο θέμα της μετανάστευσης περισσότερο βάρος θα δώσει στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, ενώ δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν αναφερθεί στο Κυπριακό – μία λύση του θα αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που θα μπορούσε να καρπωθεί αυτή η Επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή