Στο τραπέζι οι… ουρές του ασφαλιστικού

Στο τραπέζι οι… ουρές του ασφαλιστικού

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα «αγκάθια» της δεύτερης αξιολόγησης, που αφορούν την αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και τις αλλαγές στα εργασιακά ανοίγει σήμερα η αυλαία της διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου, για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Οι… ουρές του ασφαλιστικού που αποτελούν και προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα συζητηθούν με τους εκπροσώπους των δανειστών, αύριο, Πέμπτη, με το υπουργείο να έχει ήδη καταρτίσει τις απαιτούμενες διατάξεις ώστε να προσαρτηθούν στο σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία.

Η εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ για την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης εξελίσσεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε «γόρδιο δεσμό» για την κυβέρνηση. Χθες, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά την τοποθέτησή της σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αρνητική σε ενδεχόμενες περικοπές επιδομάτων, κυρίως οικογενειακών και αναπηρικών, υποστηρίζοντας ότι ο εξορθολογισμός του συστήματος θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας ενός ενιαίου συστήματος πρόνοιας. Στις 12.00 σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί το δεύτερο ραντεβού για το υπουργείο Εργασίας, με τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο να παίρνει τη σκυτάλη σε ένα αναγνωριστικό πρώτο ραντεβού για τα εργασιακά. Το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων με τις προτάσεις των «σοφών» σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές φαίνεται πως θα κατατεθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

«Πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών

Την Πέμπτη, στη συνάντηση για το ασφαλιστικό, εκτός από τα τρία προαπαιτούμενα που έχουν «κλειδώσει» (αύξηση εισφορών για αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων), ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να θέσει στους δανειστές ολοκληρωμένη την πρόταση για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας μόνο με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, όπως την έχει αποκαλύψει η «Κ». Μάλιστα, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη κατάρρευση των εσόδων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, η τελική πρόταση θα προβλέπει ότι για να είναι επιλέξιμοι οι ασφαλισμένοι των συγκεκριμένων ταμείων, θα πρέπει εφόσον καταβάλλουν σήμερα εισφορές να εξακολουθήσουν να τις πληρώνουν ή εφόσον βρίσκονται σε ρύθμιση να μη βγουν από αυτήν. Μεταξύ των διατάξεων που αναμένεται να συζητήσει αύριο με τους δανειστές το υπουργείο Εργασίας, είναι και αυτή που θα δίνει τη δυνατότητα ταμείων εφάπαξ ή επικουρικών όπως αυτά των μηχανικών και των γιατρών, να μετατραπούν σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή