Europol: 12.000 νέοι διακινητές μεταναστών

Europol: 12.000 νέοι διακινητές μεταναστών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικαιροποιημένα στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές το διάστημα από αρχές του έτους έως την 28η Αυγούστου έδωσε στη δημοσιότητα η Europol. Προκύπτει συγκεκριμένα ότι η Μεσόγειος παραμένει κύρια πύλη εισόδου στην Ε.Ε. για τους παράνομους μετανάστες, ενώ ειδικότερα, η βασική μεταναστευτική ροή περνάει από Ιταλία, Ελβετία και Αυστρία. Οι αφίξεις μέσω θαλάσσης στην Ε.Ε. το 2016 ανήλθαν στις 272.070, μειωμένες σε σύγκριση με τις 354.618 αφίξεις το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Για τη μετακίνηση εντός της Ε.Ε., από τη μία χώρα στην άλλη, οι μετανάστες στο μεγαλύτερο ποσοστό επιλέγουν να μετακινούνται κρυμμένοι σε φορτηγά και αυτοκίνητα.

Ανησυχητικά αυξημένες εμφανίζονται οι καταγγελίες για εκμετάλλευση των μεταναστών από εργοδότες που δεν τους αποδίδουν τα δεδουλευμένα, ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για περιπτώσεις trafficking.

Σχετικά με τους υπόπτους για συμμετοχή σε δίκτυα διακινητών, η Europol ανακοίνωσε ότι από την αρχή του χρόνου στα αρχεία της έχουν προστεθεί τα στοιχεία ούτε λίγο ούτε πολύ 12.000 ατόμων. Οι περισσότεροι είναι Τούρκοι ή Σύροι, ενώ το 2015 οι περισσότεροι ήταν ρουμανικής ή αιγυπτιακής καταγωγής.

Η Europol προειδοποιεί ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο η πίεση στα νοτιοανατολικά σημεία εισόδου στην Ε.Ε. (Ελλάδα-Ιταλία), ενώ προβλέπει ότι η εργασιακή εκμετάλλευση των μεταναστών θα συνεχίσει να αυξάνεται. Επισημαίνει ακόμη ότι σε ποσοστό 20% οι διακινητές παράνομων μεταναστών συμμετέχουν σε υποθέσεις trafficking, σε ποσοστό 15% σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και σε ποσοστό 23% σε εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας, όπως ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές. Σε αντίστοιχη αναφορά του περασμένου Ιουνίου, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία διαπίστωνε αύξηση της κερδοφορίας των κυκλωμάτων, καθώς το κόστος της λαθροδιακίνησης το 2016 είναι πολλαπλάσιο σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Οι Ευρωπαίοι αναλυτές επισήμαναν ότι οι παράνομοι μετανάστες κατέβαλλαν στο παρελθόν 2.000 έως 5.000 ευρώ για τη μεταφορά τους από τη χώρα καταγωγής μέχρι τον τελικό τους προορισμό, ενώ σήμερα καλούνται να πληρώσουν έως και 3.000 ευρώ για ένα μόνο σκέλος του ταξιδιού τους. Τον Φεβρουάριο του 2016, η Europol υπολόγιζε σε πάνω από 3 δισ. τον τζίρο των δουλεμπορικών κυκλωμάτων το 2015 και διευκρίνιζε ότι στις λίστες υπόπτων για συμμετοχή στα δίκτυα διακινητών υπήρχαν καταχωρισμένα 40.000 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή