Το προβάδισμα της Χίλαρι συρρικνώνεται

Το προβάδισμα της Χίλαρι συρρικνώνεται

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλειονότητά τους, οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι τις τελευταίες εβδομάδες η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ συρρικνώνεται και το προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη ανάμεσα στις 2 και τις 5 ποσοστιαίες μονάδες. Μία μόνο μεγάλη δημοσκόπηση, η Daybreak του USC για λογαριασμό των «Λος Αντζελες Τάιμς», εμφανίζει τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Στη μέτρηση αυτή δεν υπολογίζονται μόνο οι απαντήσεις των ψηφοφόρων που έχουν αποφασίσει ποιον θα επιλέξουν στις 8 Nοεμβρίου, αλλά σταθμίζονται και οι προτιμήσεις όσων απλώς τείνουν προς τη μία ή προς την άλλη πλευρά.

Τα ευρήματα της 13ης Σεπτεμβρίου, που δείχνουν την αντιστροφή υπέρ του Τραμπ, αποτελούν στάθμιση των απαντήσεων όλης της προηγούμενης εβδομάδας, συνεπώς δεν μπορεί να γίνει λόγος για σπασμωδική αντίδραση στο λιποθυμικό επεισόδιο της Χίλαρι Κλίντον, που συνέβη την Κυριακή. Αυτό όμως που είχαν χρόνο να «χωνέψουν» οι ψηφοφόροι όλη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν το βαθύτατα υποτιμητικό σχόλιο της Κλίντον για τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια προεδρική αναμέτρηση που θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό σε αμφίρροπες πολιτείες που έχουν υποστεί τις δραματικές συνέπειες της αποβιομηχάνισης (Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Οχάιο), η Χίλαρι Κλίντον διέπραξε το ολίσθημα να χαρακτηρίσει τους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ «αξιοθρήνητους». Η Κλίντον προσδιόρισε ότι αναφερόταν «στους μισούς» ψηφοφόρους του Τραμπ και προσέδωσε τον χαρακτηρισμό περισσότερο στις ακροδεξιές, ρατσιστικές τους αντιλήψεις και λιγότερο στις συνθήκες ζωής τους, όμως θα δυσκολευτεί πολύ να αποσείσει την κατηγορία του ελιτισμού. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ως άρχων του χρυσοποίκιλτου κιτς και του επιδεικτικού πλούτου, βρίσκεται στην πραγματικότητα πολύ πιο μακριά από τους ψηφοφόρους που δοκιμάζονται από ό,τι η Χίλαρι Κλίντον, αλλά η ικανότητά του να συνδέεται μαζί τους ξεπερνά κατά πολύ τη δική της.

Χθες, ενώ η Κλίντον ανάρρωνε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Τραμπ επιστράτευσε την κόρη του Ιβάνκα για να παραστήσει τον φίλο των γυναικών, εξαγγέλλοντας ότι οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν επιτέλους κατοχυρωμένη και αμειβόμενη άδεια λοχείας, διάρκειας έξι εβδομάδων. Παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα τα έξοδα οικογενειών για την ανατροφή έως και τεσσάρων παιδιών καθώς και για την φροντίδα ανήμπορων ηλικιωμένων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι το αμερικανικό δημόσιο θα μπορούσε να αναδιαπραγματευτεί με τις τράπεζες της Wall Street το αμερικανικό χρέος που βρίσκεται στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι τοποθετήσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου συνοδεύονται από έναν απίστευτο καταιγισμό θεατρινισμών, που στοχεύουν στην απονομιμοποίηση των πάντων, πλην του ιδίου. Τα νούμερα της ανεργίας; Ψεύτικα. («λένε ότι είναι 5%, το τελευταίο που άκουσα είναι ότι είναι 42%). Το σύστημα; Στημένο. («μόνο εγώ καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται να δουλεύετε σε δύο δουλειές»). Τα μέσα ενημέρωσης; Ολα εναντίον του («ο Τύπος είναι ανέντιμος»).

Μια προεκλογική εκστρατεία που ξεκίνησε ως φάρσα, με τον Τραμπ να εξαγγέλλει τις προθέσεις του χωρίς καν να έχει στήσει εκλογικό μηχανισμό, που συνεχίζεται με μεγάλες δόσεις αυτοσχεδιασμού, με την οικογένειά του σε ρόλο πολιτικών συμβούλων και πολύ λιγότερους υπαλλήλους από όσους εργάζονται για την εκστρατεία της Κλίντον, βρίσκεται σε απόσταση βολής από την αμερικανική προεδρία. Η εξέλιξη αυτή υπερβαίνει τα πρόσωπα και διδάσκει πολλά για την κατάσταση ανυποληψίας στην οποία έχει περιπέσει η κατεστημένη τάξη πραγμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή