Ξεκίνησε η μάχη για την απόκτηση του 40,44% της Hellenic Seaways

Ξεκίνησε η μάχη για την απόκτηση του 40,44% της Hellenic Seaways

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την πώληση της συμμετοχής της στην Hellenic Seaways, η οποία ανέρχεται στο 40,44% του μετοχικού κεφαλαίου της ακτοπλοϊκής, προκήρυξε η Τράπεζα Πειραιώς. Η Lazard, η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος της τραπέζης για την αξιοποίηση αυτού του περιουσιακού της στοιχείου, έχει ήδη αποστείλει σε δυνητικούς επενδυτές –που περιλαμβάνουν τόσο ακτοπλοϊκές όσο και επενδυτικά κεφάλαια– σχετικό «teaser», πληροφοριακό υλικό δηλαδή που παρουσιάζει την εταιρεία και τη στρατηγική της τοποθέτηση. Κύκλοι της αγοράς με ενδελεχή γνώση των σχετικών διεργασιών υπολογίζουν πως έως τα μέσα του επόμενου μήνα θα υπάρχει σαφής εικόνα για το κατά πόσον και από ποιες πλευρές υπάρχει πρόσθετο ενδιαφέρον, πέραν δηλαδή του ήδη δημοσίως δεδηλωμένου ενδιαφέροντος από τον βασικό μέτοχο της Hellenic Seaways, τις Μινωικές Γραμμές.

Οι Μινωικές Γραμμές, συμφερόντων του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι, ελέγχουν ήδη ποσοστό της τάξεως του 48% καθώς από τον Φεβρουάριο έχουν σε ισχύ πρόγραμμα αγορών μετοχών μέσω δημόσιας πρότασης σε μικρομετόχους και έχουν έτσι αυξήσει το ποσοστό τους από περίπου 33,5% στις αρχές του έτους στα σημερινά επίπεδα. Οι Μινωικές έχουν επενδύσει περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν αυτό το επιπλέον 14,5%.

Πηγές της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν πως η επιτάχυνση της πώλησης της συμμετοχής αυτής από πλευράς της Πειραιώς σχετίζεται ενδεχομένως και με τη γενικότερη κινητοποίηση για την αξιοποίηση των μη τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών που επιτάσσουν οι τελευταίες παρεμβάσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Πέραν του 40,44% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways που ελέγχει η Πειραιώς και του 48% που ελέγχουν οι Μινωικές, ποσοστό 4,5% φέρεται να ελέγχει η ΑΝΕΚ και 3% το σημερινό management της Hellenic Seaways, ενώ το υπόλοιπο 4%, περίπου, βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια μικρομετόχων. Σημειώνεται πως η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Hellenic Seaways, η οποία δεν είναι εισηγμένη, προχώρησε στα τέλη Ιουνίου στην αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της Hellenic Seaways (HSW) υπερψηφίζοντας τη σχετική πρόταση της Τραπέζης Πειραιώς και ομάδας μετοχών που συνετάχθη γύρω από τις θέσεις της. Από το νέο Δ.Σ. αποχώρησαν έτσι τα τρία μέλη που εκπροσωπούσαν μέχρι τότε τον όμιλο Γκριμάλντι. Νέος πρόεδρος ψηφίστηκε ο Κωνσταντίνος Κληρονόμος, ενώ διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο Αντώνης Αγαπητός, ο οποίος και πιστώνεται από κύκλους της αγοράς τη δρομολόγηση της ανάκαμψης της ακτοπλοϊκής και την επιτυχή αναδιάρθρωση του δανεισμού της.

Υπενθυμίζεται πως η Hellenic Seaways κατά την τελευταία ολοκληρωμένη οικονομική χρήση (2015) ενέγραψε στον ισολογισμό της κύκλο εργασιών 131,9 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 26,5% έναντι του 2014 και καθαρή κερδοφορία έπειτα από 5 ζημιογόνους χρήσεις, παρουσιάζοντας κέρδη 3,9 εκατ. έναντι ζημιών 17,4 εκατ. το 2014 και κέρδη EBITDA 24,6 εκατ. Η ακτοπλοϊκή κατέγραψε το 2015 αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 11% και της εμπορευματικής κατά 46%. Το μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Seaways μετά την τελευταία αύξησή του, που έγινε τον Νοέμβριο του 1999, ανέρχεται σε 194.037.500,00 ευρώ, διαιρεμένο σε 77.615 εκατομμύρια μετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή