Ζητούν προνόμια από τον Σκλαβενίτη

Ζητούν προνόμια από τον Σκλαβενίτη

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευνοϊκότερους όρους για τις μελλοντικές τους συναλλαγές με τον Σκλαβενίτη σχεδιάζουν να ζητήσουν αρκετοί προμηθευτές που θα συναινέσουν στο «κούρεμα» των οφειλών του Μαρινόπουλου. Με άλλα λόγια, θα ζητήσουν από τον επικείμενο ιδιοκτήτη του Μαρινόπουλου καλύτερη μεταχείριση σε σύγκριση με ανταγωνιστές τους που θα αντιταχθούν στη συμφωνία εξυγίανσης. Πρόκειται για τη λεγόμενη «διαπραγμάτευση απωλειών», όπως τη χαρακτηρίζουν, και αναμένεται να είναι μία από τις πολλές νέες διαστάσεις που θα αποκτήσει η σχέση προμηθευτών – λιανεμπόρων, μία σχέση αγάπης και μίσους, μία σχέση ισχυρής αλληλεξάρτησης.

«Η αγορά πρέπει να βρίσκει λύσεις. Θα δεχθούμε τη διαγραφή απαιτήσεών μας από τη Μαρινόπουλος αλλά θα ζητήσουμε προτιμησιακούς όρους σε σχέση με εταιρείες που θα αντιταχθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» επικεφαλής μεγάλης βιομηχανίας τροφίμων, κυρίως γαλακτοκομικών, με έδρα στην περιφέρεια. Τέτοιοι όροι μπορεί να είναι, για παράδειγμα, καλύτερη θέση στο ράφι, χωρίς απαραιτήτως οι εκπτώσεις προς την αλυσίδα να είναι μεγάλες, αλλά και περισσότερες προβολές και προωθητικές ενέργειες.

Από την άλλη υπάρχουν κι εκείνες οι εταιρείες που θεωρούν ότι ακριβώς στο πλαίσιο αυτορύθμισης της αγοράς ο Μαρινόπουλος θα έπρεπε να είχε αφεθεί να πτωχεύσει. Υψηλόβαθμο στέλεχος κορυφαίας αλευροβιομηχανίας υποστήριξε ότι όσα καταστήματα έκλειναν, αλλά βρίσκονταν σε κομβικό σημείο, γρήγορα θα άνοιγαν υπό το σήμα άλλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για άποψη που διατυπώνεται και από άλλους προμηθευτές, οι οποίοι εμφανίζονται αρκετά διστακτικοί στο να προμηθεύσουν το δίκτυο της αλυσίδας Μαρινόπουλος σε αυτό το ενδιάμεσο στάδιο που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, πριν δηλαδή από την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης και την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την έναρξη της νέας εταιρείας υπό τον έλεγχο του Σκλαβενίτη.

Εκείνοι, πάντως, που δηλώνουν ότι θα αποδεχθούν το «κούρεμα» κι επιπλέον θα τροφοδοτήσουν τα καταστήματα του Μαρινόπουλου με προϊόντα και σε αυτή την ενδιάμεση φάση, λαμβάνουν μεν μέτρα για τον περιορισμό των ζημιών που αναπόφευκτα θα εγγράψουν στους ισολογισμούς τους, αλλά παράλληλα εκτιμούν ότι σε βάθος χρόνου θα έχουν κέρδη από τη στάση τους αυτή. Πρώτον, διότι τα προϊόντα τους θα βρίσκονται πάλι σε ένα ευρύ δίκτυο σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα σε καταστήματα του Σκλαβενίτη, που έχει καλλιεργήσει εδώ και χρόνια καλή φήμη μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών, και δεύτερον, η ύπαρξη και πάλι στην αγορά και άλλου πολύ μεγάλου «παίκτη» (πλην της ΑΒ Βασιλόπουλος, που αυτή τη στιγμή αποτελεί την ηγέτιδα αλυσίδα στην αγορά) θα τους προσδώσει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα και θα περιορίσει την εξάρτησή τους από μία επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι προμηθευτές-πιστωτές του Μαρινόπουλου περιμένουν να παραλάβουν το κείμενο της συμφωνίας εξυγίανσης, το οποίο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Η ολιγοήμερη αναβολή της εκδίκασης της κύριας αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99 που έχει ορισθεί κανονικά για τις 21 Σεπτεμβρίου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητηθεί. Το σχέδιο που σύμφωνα με νομικούς κύκλους εξετάζεται, είναι να παραιτηθεί η εταιρεία Μαρινόπουλος από το δικόγραφο που κατέθεσε με την αίτηση στα τέλη Ιουνίου και να ζητήσει αναβολή, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται κοντά στη συγκέντρωση του 60% των πιστωτών που απαιτείται για την εφαρμογή του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, δηλαδή της κατάθεσης συμφωνίας εξυγίανσης άμεσης επικύρωσης.

Αρκετές, επίσης, εταιρείες λαμβάνουν τώρα προληπτικά μέτρα. Επανασχεδιάζουν τις συμφωνίες για τις ημέρες πληρωμών, ενώ παράλληλα ολοένα και περισσότερες προχωρούν σε ασφάλιση των πιστώσεων, προκειμένου να περιορίσουν μελλοντική έκθεσή τους σε πιστωτικό κίνδυνο.

Τούτο βεβαίως αναμένεται ότι θα έχει αντίκτυπο και στους άλλους λιανεμπόρους, οι οποίοι φοβούνται ότι θα κληθούν να «πληρώσουν τα σπασμένα» της αλυσίδας Μαρινόπουλος, υπό την έννοια ότι πιθανώς κάποιοι εκ των προμηθευτών θα απαιτούν πληρωμές σε λιγότερες ημέρες και θα προβαίνουν σε μικρότερες παροχές. Ηδη η δυσαρέσκεια για τους όρους χρηματοδότησης του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας Μαρινόπουλος και ειδικά σε ό,τι αφορά το επιτόκιο δανεισμού, είναι διάχυτη και εκφράζεται με κάθε ευκαιρία. Και δεν αποκλείεται να είναι αυτοί που θα ζητήσουν με τη σειρά τους ευνοϊκότερους όρους συναλλαγών με τους προμηθευτές, τουλάχιστον για τα επόμενα 1-3 έτη, τα χρόνια που εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν για να επανακάμψει το δίκτυο της αλυσίδας Μαρινόπουλος.

Το μέλλον, πάντως, είναι αυτό που θα δείξει εάν αυτή τη φορά οι προμηθευτές πήραν το μάθημά τους. Διότι, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά επικεφαλής μεγάλης ελληνικής αλυσίδας, αποδείχθηκε ότι «δεν έμαθαν από το πάθημά τους με την Ατλάντικ, η οποία πτώχευσε το 2011».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή