Ολο και λιγότεροι γάμοι τελούνται στην Κίνα

Ολο και λιγότεροι γάμοι τελούνται στην Κίνα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Λιου Ζενφένγκ παντρεύτηκε στα 25 της χρόνια και αργότερα απέκτησε μια κόρη, σπίτι, έπιπλα και παιχνίδια. Η κόρη της, η Σονγκ Ζονγκπέι, 28 ετών σήμερα, ακολουθεί διαφορετικό δρόμο. Ζει με δύο άλλα κορίτσια στο Πεκίνο και εστιάζει το ενδιαφέρον της στη σταδιοδρομία της και την οικονομική κατάσταση. Δεν θεωρεί τον γάμο ή τη μητρότητα δύο πράγματα που θα έρθουν στο άμεσο μέλλον. «Για εμένα αυτό που έχει σημασία είναι η προσωπική μου εξέλιξη», επισημαίνει χωρίς περιστροφές. Ολο και λιγότεροι Κινέζοι παντρεύονται, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα που επηρεάζει την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Η μείωση των γάμων σημαίνει αυτομάτως και περιορισμό των γεννήσεων, αλλά και μικρότερες δαπάνες για το σπίτι, την οικοσκευή και άλλες αγορές που σχετίζονται με την οικογένεια. Στην πραγματικότητα, μειώνονται οι δαπάνες που αποτελούν την κινητήριο δύναμη της κινεζικής οικονομίας.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν κάνει στροφή προς ένα κοινό άγαμο. Τα κοσμηματοπωλεία, για παράδειγμα, πωλούν φθηνότερα κοσμήματα, ιδανικά δώρα μεταξύ εραστών. Μια εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών πωλεί μικρότερες συσκευές για την προετοιμασία του ρυζιού, ενώ πολλές ξένες εταιρείες υποβοηθούμενης γονιμότητας βάζουν διαφημίσεις στοχεύοντας στις Κινέζες που σκέπτονται να καταψύξουν τα ωάριά τους, μία διαδικασία που απαγορεύεται στην Κίνα, έτσι ώστε να αποκτήσουν παιδιά αργότερα.

Ωστόσο, ο περιορισμός των γάμων, εν πολλοίς αποτέλεσμα του γηράσκοντος πληθυσμού και της δρακόντειας νομοθεσίας του ενός παιδιού, έχει και κάποια θετικά σημεία. Οφείλεται κατ’ αρχάς στην αύξηση των μορφωμένων γυναικών. Οικονομολόγοι και κοινωνιολόγοι επισημαίνουν ότι πολλές από τις γυναίκες καθυστερούν τον γάμο τους προκειμένου να χτίσουν την καριέρα τους και να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν πολύ πιο δυναμικό γυναικείο πληθυσμό που δεν βλέπει τον γάμο ως τον μοναδικό δρόμο προς την ασφάλεια.Βέβαια, η Κίνα επισήμως προσπαθεί να προάγει τον γάμο και καλεί τις γυναίκες να μην περιμένουν τον ιδανικό άνδρα.

Πέρυσι 12 εκατομμύρια ζευγάρια Κινέζων έβγαλαν άδειες για να παντρευτούν, σηματοδοτώντας έτσι τη δεύτερη κατά σειρά χρονιά που περιορίζεται ο αριθμός των γάμων. Τα διαζύγια, που υπακούν στις ίδιες κοινωνικές τάσεις, έφτασαν τα 3,8 εκατομμύρια την περασμένη χρονιά και διπλασιάστηκαν συγκριτικά με πριν από δέκα χρόνια. Σε μεγάλο βαθμό, η μείωση των γάμων εκπορεύεται από την πολιτική του ενός παιδιού που η Κίνα ακολούθησε τα τελευταία χρόνια, πολιτική που οδήγησε σε σημαντική μείωση των γεννήσεων. Επειδή οι οικογένειες προτιμούσαν τα αγόρια, σήμερα ο αριθμός των ανδρών είναι μεγαλύτερος από αυτόν των γυναικών περιπλέκοντας τα πράγματα ακόμα περισσότερο.

Μπορεί στην Κίνα να μην συνηθίζονται πια τα προξενιά, αλλά ακόμη και σήμερα οι γονείς εμπλέκονται προσπαθώντας να επηρεάσουν τα παιδιά για τα μελλοντικά σχέδιά τους.

Η Λιου, η μητέρα της Σονγκ, συμφωνεί με την κόρη της ότι πρέπει να περιμένει τον κατάλληλο άνδρα, αλλά ελπίζει ότι κάποτε αυτός θα βρεθεί. «Θέλω να είναι ευτυχισμένη και νομίζω ότι θα νιώθει πιο ασφαλής αν αποκτήσει οικογένεια», επισημαίνει η Λιου.

Εκτός από τη μεγάλη αλλαγή στα οικονομικά της Κίνας, ο περιορισμός των γάμων δημιουργεί ερωτήματα για τους οικογενειακούς δεσμούς και τις ευθύνες που έχουν τα παιδιά. Παραδοσιακά, τα παντρεμένα ζευγάρια στην Κίνα φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς, αλλά, όπως επισημαίνει η Γου Τζιντζίνγκ, 29 ετών, το βάρος των ηλικιωμένων μπορεί να είναι υπερβολικό για τη γενιά της. Η μητέρα της, από την άλλη, ανησυχεί για το ποιος τελικά θα φροντίσει την κόρη της αν δεν παντρευτεί. «Σήμερα μπορούμε να τη φροντίζουμε, αλλά δεν θα ζούμε παντοτινά», λέει η Ζάι Λιπίνγκ, 53 ετών. «Ελπίζουμε ότι θα βρει κάποιον που θα τη φροντίζει έτσι ώστε να νιώθουμε πιο ήρεμοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή