Μια ρομαντική ιδέα βρίσκει στέγη στο Βερολίνο

Μια ρομαντική ιδέα βρίσκει στέγη στο Βερολίνο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ιστορική καρδιά του Βερολίνου, κοντά στην Unter den Linden, στη Νήσο των Μουσείων, στην Κρατική Οπερα και στο Πανεπιστήμιο Humboldt, ένας νέος πνεύμονας πολιτισμού άρχισε να λειτουργεί. Η Ακαδημία Μπάρενμποϊμ-Σαΐντ κάνει πράξη το όραμα της West-Eastern Divan Orchestra και δημιουργεί πλέον στην πρωτεύουσα της Γερμανίας έναν σύγχρονο εκπαιδευτικό φορέα, μια μουσική ακαδημία με ευρύτερο ουμανιστικό προσανατολισμό, για ταλαντούχους μουσικούς από τη Μέση Ανατολή που θα φθάνουν στη Γερμανία με υποτροφία. Ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, που είναι διευθυντής της Κρατικής Οπερας του Βερολίνου από το 1992, αφοσιωμένος εμπράκτως στη σύνθεση και όχι στον διχασμό, έχει τη σπάνια εκείνη προσωπικότητα που συνδυάζει μουσικό όραμα, κοινωνική αποστολή και πολιτική συνείδηση. Είναι η πίστη στις αρχές του που οδήγησε, εν προκειμένω, στην ίδρυση μέσα στο Βερολίνο αυτού του νέου εκπαιδευτικού οργανισμού με έμμεσο αλλά σαφή πολιτικό συμβολισμό.

Η Ακαδημία στεγάζεται σε κτίριο που ανήκει στην Κρατική Οπερα και που έως πρόσφατα χρησίμευε για αποθήκη σκηνικών. Είναι ένα κτίριο που γεννήθηκε στην ανοικοδόμηση του Βερολίνου μετά τους βομβαρδισμούς και θεωρείται landmark της δεκαετίας του 1950, σχεδιασμένο σε ύφος συγκρατημένου κλασικισμού από τον αρχιτέκτονα Richard Paulick. Τώρα, και για τις ανάγκες της Ακαδημίας, το κτίριο δέχτηκε τις παρεμβάσεις του Φρανκ Γκέρι, του διάσημου Καναδού αρχιτέκτονος, και αποκάλυψε μόλις προχθές τη μουσική «αχιβάδα» που κρύβει στην κοιλιά του, ένα χώρο παιδείας, άσκησης και ερμηνείας. Οι πρώτες φωτογραφίες της Ακαδημίας αποκαλύπτουν μία αίθουσα συναυλιών 620 θέσεων, που φέρει το όνομα του Πιερ Μπουλέζ, και δείχνουν το εύρος της φιλοδοξίας και τα υψηλά στάνταρντ του νέου εγχειρήματος. Ο Φρανκ Γκέρι προσέφερε την εργασία του αφιλοκερδώς.

Η κατασκευή της Barenboim-Said Akademie ξεκίνησε το 2014 με υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και με συλλογή ιδιωτικών χορηγιών, ανάμεσα στις οποίες και του Ιταλού πρώην προέδρου Τζόρτζο Ναπολιτάνο, που προσέφερε στην Ακαδημία το χρηματικό έπαθλο από μία βράβευσή του. Πρόεδρος της Ακαδημίας είναι ο Γερμανός πολιτικός και πρώην υπουργός Πολιτισμού Μίκαελ Νάουμαν, αλλά είναι ο ίδιος ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ που κρατά την καλλιτεχνική διεύθυνση και τη διεύθυνση προγράμματος. Οι απόφοιτοι (90 ετησίως), έπειτα από τετραετή φοίτηση, θα μπορούν να στελεχώνουν τη West-Eastern Divan Orchestra και άλλες ορχήστρες. Η West-Eastern Divan Orchestra, ως ένα πείραμα αρχικά, ενώνει ταλαντούχους μουσικούς, Αραβες και Ισραηλινούς, με συναυλίες διεθνώς εκπέμποντας ένα σαφές μήνυμα.

Εμπνέεται από την αγάπη και τον σεβασμό του Γκαίτε για την Ανατολή και παίρνει το όνομά της από την ομώνυμη ποιητική συλλογή του, που γράφτηκε ανάμεσα στο 1814 και το 1819. Η ορχήστρα γεννήθηκε το 1999 ως βλαστός της πνευματικής συνέργειας του Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ με τον Εντουαρντ Σαΐντ, τον Aμερικανο-Παλαιστίνιο στοχαστή και κριτικό του οριενταλισμού στην αναπαράσταση της Ανατολής. H νέα Ακαδημία είναι το ώριμο στάδιο μιας κάποτε ρομαντικής ιδέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή