Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016

Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής – International Architecture Awards 2016 που αποτελούν τη μεγαλύτερη διάκριση στον τομέα της αρχιτεκτονικής για περισσότερο από μια δεκαετία απονέμονται και παρουσιάζονται φέτος στην Αθήνα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.00, στο Divani Palace Acropolis, Παρθενώνος 19-25, περιοχή Ακρόπολη.

Οι διοργανωτές, το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design με έδρα την Γκαλένα στο Ιλινόις της Αμερικής και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies με έδρα το Δουβλίνο και την Αθήνα, πιστοί στο ετήσιο ραντεβού με την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα δίνουν και φέτος το στίγμα του προγράμματος.

130 έργα από 43 χώρες αναδεικνύουν τις νέες τάσεις στο σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων και λοιπών κτιστών υποδομών. Οι συμμετοχές για το 2016 ξεπέρασαν τις 370 και η κριτική επιτροπή που συνεδρίασε στο Μιλάνο για την τελική επιλογή και βράβευση αποτελείται από διακεκριμένους αρχιτέκτονες, κριτικούς, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους:

  • Cinzia Anguissola Scacchetti, Architect – Milan, Italy
  • Claudia Donà, Design Critic and Journalist, Milan, Italy
  • Francesco Mendini, Architect – Milan Italy
  • Maurizio Morgantini, Architect- Milan, Italy
  • Franco Raggi, Architect – Milan, Italy
  • Paolo Zanenga, President of Diotima Society – Milan, Italy

Πολυβραβευμένα αρχιτεκτονικά γραφεία όπως οι: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, Zaha Hadid Architects, Skidmore, Owings & Merrill LLP., Kohn Pedersen Fox, Foster + Partners, AECOM, C.F. Møller Architects, HASSELL, Pei Cobb Freed & Partners Architects LLP., Morphosis Architects, HOK, SPEECH architectural office, Toyo Ito & Associates, Vo Trong Nghia Architects, Haworth Tompkins, Edward Suzuki Associates, Richard Meier and Partners, Rafael de La-Hoz Arquitectos, Pininfarina, Carlos Zapata Studio, Christian de Portzamparc, Safdie Architects, Antoine Predock Architect PC. έλαβαν μέρος στη φετινή διοργάνωση. Όλα τα βραβευμένα projects για το 2016 μπορείτε να τα δείτε στο www.europeanarch.eu και στο  www.chi-athenaeum.org

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής  βασίστηκε στο δίπτυχο αρχιτεκτονική και εναρμονισμός με τη φύση και το περιβάλλον. 

Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016-1

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο The City and the World  θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στις 17.00  στο Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74, στη Πλάκα με ελεύθερη είσοδο. Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν τα έργα των βραβευμένων αρχιτεκτονικών γραφείων με φωτογραφικό υλικό και videos. Η διάρκεια της  έκθεσης  θα είναι από τις 11 /9/2016 έως 30/10/2016.

Την ίδια ημέρα θα απονεμηθεί και το βραβείο European Prize for Architecture για το 2016 στην εταιρεία LAVA Laboratory for Visionary Architecture.

Πρόκειται για μία τιμητική διάκριση στον τομέα της Αρχιτεκτονικής που στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε μεγάλες προσωπικότητες της Αρχιτεκτονικής κοινότητας όπως ο Santiago Calatrava για το 2015, o Alessandro Mendini για το 2014, ο Μarco Casagrande για το 2013 και πολλοί άλλοι. Πληροφορίες σχετικά με την το τιμητικό βραβείο αρχιτεκτονικής μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του οργανισμού europeanarch.eu

Λίγα λόγια για τους LAVA Laboratory for Visionary Architecture:

Ιδρύθηκε το 2007 από τους αρχιτέκτονες  Chris Bosse,  Alex  Rieck, και τον Tobias Wallisser. Πρόκειται για ένα δίκτυο γραφείων με έδρα το Βερολίνο, το Σίδνεϊ και τη Στουτγκάρδη.

Η  LAVA έχει ξεπεράσει τα παραδοσιακά όρια των αρχιτεκτονικών μορφών και σκέψης, και έχει χαράξει μια νέα πορεία πέρα από τα όρια της σύγχρονης  αρχιτεκτονικής. Για κάθε νέο κτήριο ή οποιαδήποτε αρχιτεκτονική εφαρμογή “δανείζονται” δομές και γεωμετρικά σχήματα από την και το περιβάλλον όπως οι νιφάδες χιονιού, τους ιστούς αράχνης, τις σαπουνόφουσκες με σκοπό τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αρμονία του ανθρώπου μέσα στο αστικό τοπίο.

Ένα πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό γραφείο που αντιπροσωπεύει την νέα γενιά αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών που με γνώμονα την εφευρετικότητα προσπαθεί να συνδέσει το χάσμα μεταξύ μίας ονειρικής ιδανικής αστικής εικόνας και της πραγματικότητας. 

Η συνεργασία τους με αρχιτεκτονικά γραφεία σε όλο τον κόσμο τους δίνει την δυνατότητα να δημιουργούν έργα υψηλού επιπέδου με ένα διεθνές πελατολόγιο ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια λειτουργίας. Βασικός στόχος μέσα από τα έργα που υλοποιούν είναι να θέσουν νέα όρια στο αστικό τοπίο με καινοτόμες αρχιτεκτονικές λύσεις. Το βραβείο θα το απονέμει ο αξιότιμος κύριος Πρέσβης της Γερμανίας Dr. Peter Schoof.

Εγκαίνια Έκθεσης

The City and the World

Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74, Πλάκα

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, 17.00-19.00

Διάρκεια Έκθεσης: 11/9-30/10/2016

Είσοδος ελεύθερη.

Τελετή Απονομής Βραβείων

International Architecture Awards 2016 – Award Ceremony

European Prize for Architecture

Divani Palace Acropolis

Παρθενώνος 19-25, περιοχή Ακρόπολη

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, 20:00

Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Όλα τα βραβευμένα έργα περιλαμβάνονται στην έκδοση με τίτλο New International ArchitectureGlobal Design + Urbanism XVI που επιμελείται ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Christian Narkiewicz-Laine (εκδόσεις Metropolitan Arts Press Ltd.).

Το βιβλίο διατίθεται και online στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου www.chi-athenaeum.org/museum-store/

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για προσκλήσεις επικοινωνήστε με την κα. Κωνσταντίνα Γελαδάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων στο [email protected] ή  στο τηλέφωνο 210 3428511.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή