Δεν αναμένεται να ανεβούν τα «μποφόρ» στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων

Δεν αναμένεται να ανεβούν τα «μποφόρ» στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων αυξάνονται καθώς οι επενδυτές εξετάζουν πόσο πιθανό είναι να φτάσει σύντομα στο τέλος της η εποχή της εξαιρετικά επεκτατικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών που είχε ξεκινήσει μετά την κρίση του 2008. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι θα αποφύγουμε την επανάληψη της περυσινής ανόδου της απόδοσης των γερμανικών κρατικών ομολόγων, η οποία είχε προκαλέσει μεγάλες απώλειες στους επενδυτές.

Η αναταραχή στις αγορές προκλήθηκε από την αυξανόμενη ανησυχία ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού ακόμη και αυτόν τον μήνα, την είδηση ότι η ιαπωνική κεντρική τράπεζα αναζητεί τρόπους ώστε να μειώσει τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις και να αυξήσει τις μακροπρόθεσμες και από την απραξία της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα. Επειδή οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται πολύ χαμηλά, ακόμη και σε αρνητικό επίπεδο, δεν χρειάζεται να υπάρξει μεγάλη άνοδός τους ώστε να προκληθεί μεγάλη πτώση των τιμών τους και αναταραχή στις αγορές. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας της εξαιρετικά περιορισμένης ρευστότητας, η οποία εμποδίζει τους επενδυτές να προχωρήσουν σε συναλλαγές στην προσπάθειά τους να βγουν έξω από θέσεις που έχουν πάρει. Τα μισά από τα κρατικά ομόλογα ύψους 54 τρισ. δολαρίων βρίσκονται στην κατοχή κεντρικών και εμπορικών τραπεζών, οι οποίες συνήθως τα διακρατούν για μήνες ή χρόνια. Η αναταραχή που έχει προκληθεί φέτος είναι μεγαλύτερη από την περυσινή, με τη μεταβλητότητα που επικρατεί στα χρηματιστήρια να είναι υψηλότερη απ’ ό,τι ήταν πέρυσι τον Απρίλιο. Η ξαφνική αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων ύστερα από μακρά περίοδο ηρεμίας καθιστά πολύ δυσκολότερη την ορθή αποτίμηση άλλων αγορών, όπως αυτή των μετοχών. Μπορεί η άνοδος των αποδόσεων να είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο είναι απίθανο να έχουμε επανάληψη του λεγόμενου Bund flash crash, όταν δηλαδή είχε αυξηθεί η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου κατά σχεδόν 100 μονάδες βάσης μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Οι επενδυτές δεν έχουν εγκλωβιστεί σε στοιχήματα στον ίδιο βαθμό με πέρυσι και η ζήτηση από «πεινασμένους» για κέρδη επενδυτές θα περιορίσει την άνοδο των αποδόσεων. Ακόμη, τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, αν και παραμένουν ακριβά, δεν είναι τόσο υπερτιμημένα έναντι των ομολόγων άλλων χωρών όσο ήταν πριν από 18 μήνες. «Δεν είμαστε τόσο ευάλωτοι όσο ήμασταν τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2015, τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας», λέει ο Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου, αναλυτής της JPMorgan στο Λονδίνο. Τη Δευτέρα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου είχε φτάσει το 0,06%, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Ιουνίου όταν η Βρετανία είχε ψηφίσει υπέρ της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η απόδοσή του ήταν αρνητική κάθε ημέρα από το Brexit και μετά.

Η άνοδος των αποδόσεων αιφνιδίασε τις αγορές και οδήγησε, παγκοσμίως, σε πτώση μετοχές, ομόλογα εμπορεύματα και την ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γιεν. Η διαφορά με πέρυσι, τονίζει ο κ. Πανηγυρτζόγλου, είναι πως οι επενδυτές της Ευρωζώνης που έχουν εντολή να διαπραγματεύονται μόνο τίτλους σε ευρώ έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους εξίσου πολλά ομόλογα με όσα είχαν πέρυσι, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με επενδυτές που κατέχουν τίτλους σε διάφορα νομίσματα. Πράγμα που σημαίνει ότι έχει περιοριστεί σημαντικά η πιθανότητα να προβούν σε αναγκαστικές πωλήσεις.

Ακόμη και αν η Fed προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού το 2016, η προοπτική να παραμείνει η ανάπτυξη χαμηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο πληθωρισμός χαμηλός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει σταδιακά, περιορίζοντας τις πιθανότητες για παρατεταμένη περίοδο ξεπουλήματος των ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή