Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και CMEC

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και CMEC

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κινεζικές σημαίες και βίντεο γουόλ, που θα παρουσιάζει τις δύο εταιρείες στην είσοδο της αίθουσας όπου θα υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας, υποδέχεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι η διοίκηση της ΔΕΗ τους εκπροσώπους της κινεζικής εταιρείας CMEC. Οπως ήδη έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ, η συμφωνία αφορά την κατασκευή της νέας μονάδας Μελίτη 2 στη Φλώρινα καθώς και την ανάπτυξη των ορυχείων για την τροφοδοσία της (λιγνιτωρυχείο Βεύης). Το πανηγυρικό κλίμα που άρχισε να διαμορφώνεται από χθες σκιάστηκε από ένα παράξενο δημοσίευμα στον ρωσικό Τύπο, που αναφερόταν σε συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία για συμμετοχή της σε επενδύσεις λιγνιτικών μονάδων και συγκεκριμένα στη Μελίτη 2 και στο λιγνιτωρυχείο της Βεύης. Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε, χθες αργά το απόγευμα, ότι θα παραστεί στην τελετή…

Κατά τρία χρόνια μειώθηκε την τρέχουσα δεκαετία το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που καταγράφει τις δραματικές συνέπειες της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων. Μεταξύ των άκρως ανησυχητικών επισημάνσεων είναι και το γεγονός ότι περίπου 2,5 εκατ. πολίτες βρέθηκαν εκτός ασφάλισης υγείας, καθώς και ότι αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί και επιδεινώθηκε η ψυχική υγεία του πληθυσμού. Ολα αυτά εξηγούνται από τις δραστικές περικοπές δαπανών που επιβλήθηκαν στην υγεία, καθώς η ετήσια μείωση για την περίοδο 2009-2012 ανέρχεται σε 11,8%. Δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά, αναφέρεται όμως η αύξηση των αυτοκτονιών κατά 40% από το 2009 έως το 2011.

Τουριστική ανάπτυξη

Καταργούνται μέτρα που ίσχυαν επί 30 χρόνια για περιοχές ελεγχόμενης τουριστικής ανάπτυξης, με απόφαση της αν. υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά. Ως λόγοι για την κατάργηση των περιοχών ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης αναφέρονται ο παρωχημένος χαρακτήρας των ρυθμίσεων και το ασύμβατο με τη σύγχρονη τουριστική πραγματικότητα. Με την προηγούμενη απόφαση του 1986 επιτρεπόταν στις παραπάνω περιοχές η δημιουργία και ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων. Τώρα, ανοίγει το πεδίο των επενδύσεων σε όλες τις κατηγορίες των τουριστικών καταλυμάτων. Επίσης, για όλες τις κατηγορίες επιτρέπεται, πλέον, και η μετατροπή υφιστάμενων κτιρίων σε τουριστικά καταλύματα.

Νέο τιμολόγιο ρεύματος για την «Αλουμίνιον»

Σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου, θα συζητηθεί η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Η σχετική απόφαση πάρθηκε στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, όπου ο επικεφαλής της Επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης (φωτ.) παρουσίασε τη συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές και η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, διασφαλίζει αμοιβαίο όφελος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπογραφή συμβάσεων της ΔΕΗ με το σύνολο των βιομηχανιών υψηλής τάσης αποτελεί ένα από τα ενεργειακά προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Αιτήσεις από έξι σχήματα για διαχείριση επισφαλειών

Εξι εταιρείες έχουν καταθέσει αίτηση για να αποκτήσουν άδεια διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες της «Κ». Η αρμόδια εποπτική αρχή αξιολογεί τους σχετικούς φακέλους και στόχος είναι οι πρώτες άδειες να δοθούν εντός του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών που έχουν καταθέσει αίτημα είναι μεγάλοι διαχειριστές, όπως η Centerbridge, η Kaican και η Alvarez Marsal, ενώ στον προθάλαμο βρίσκονται η Alpha Bank και η ισπανική Aktua, καθώς και η Eurobank, που θα συστήσει δική της εταιρεία. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, το θέμα των «κόκκινων» δανείων είναι ψηλά στην ατζέντα. Κομβικής σημασίας θέμα για να προχωρήσει η ρύθμιση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων είναι η «αποβολή» των μη συνεργάσιμων μετόχων, ενώ οι θεσμοί πιέζουν για τη νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών που θα υπογράφουν ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή