Ζεστό ενδιαφέρον από πέντε σχήματα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ

Ζεστό ενδιαφέρον από πέντε σχήματα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και καθυστερεί ο διαγωνισμός του ΟΛΘ, εντούτοις το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει υψηλό. Την περασμένη Παρασκευή τον ΟΛΘ επισκέφθηκε ο Ιάπωνας πρέσβης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ο ίδιος, με την επίσκεψή του αυτή, το ενδιαφέρον της ιαπωνικής εταιρείας Mitsui που συμμετέχει στον διαγωνισμό. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, τουλάχιστον άλλες τέσσερις επιχειρήσεις αναμένεται να προσέλθουν με δεσμευτικές προσφορές όταν το ΤΑΙΠΕΔ αποφασίσει την υποβολή της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού. Πρόκειται για τις εταιρείες APM Terminals (θυγατρική της δανέζικης Maersk), Dubai Port World που συμμετέχει στον διαγωνισμό μέσω της θυγατρικής της P&O, ICTSI από τις Φιλιππίνες και το γερμανικό επενδυτικό fund της Deutsche Invest.

Στην τελευταία αναμένεται να συμμετάσχει με μικρό ποσοστό ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. Ωστόσο η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει εμφανίσει ακόμη τον operator που θα λειτουργήσει το λιμάνι, όπως προαπαιτείται από τη διακήρυξη του διαγωνισμού. Μάλιστα, τα επενδυτικά σχήματα θα πρέπει να αποδείξουν στον πωλητή είτε την επάρκειά τους στη διαχείριση/λειτουργία λιμένων είτε, εφόσον ο αγοραστής δεν τη διαθέτει –όπως π.χ. ισχύει για τα επενδυτικά funds–, θα πρέπει στο επενδυτικό σχήμα τους να συμμετάσχει με τουλάχιστον 20% κάποιος operator. Για παράδειγμα, η ιαπωνική Mitsui έχει γνωστοποιήσει ότι τη διαχείριση του λιμένα της Θεσσαλονίκης θα την αναθέσει στη θυγατρική της, Portek, που έχει έδρα στη Σιγκαπούρη.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θεωρείται απίθανη η συμμετοχή της τουρκικής Yilport Holdings, της ιταλοελβετικής επενδυτικής εταιρείας Duferco και της σύμπραξης της ρωσικής RZD με τη ΓΕΚ Τέρνα. Οι τελευταίες τρεις επιχειρήσεις φαίνεται να μη δείχνουν κάποιος ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες.

Πάντως παράγοντες κοντά στην ιδιωτικοποίηση αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται μια επανενεργοποίηση του ενδιαφέροντος, μετά την ανάρτηση των συμβατικών κειμένων στο «δωμάτιο δεδομένων», γνωστό ως Virtual Data Room (VDR). H ανάρτηση των συμβατικών κειμένων αναμένεται να γίνει στο τέλος του μήνα και θα περιλάβει τη νέα σύμβαση παραχώρησης του λιμένα, τη σύμβαση πώλησης του 67% (51% συν 16% σε δεύτερο χρόνο) των μετοχών του ΟΛΘ και τη συμφωνία μετόχων. Την ανάρτηση της σύμβασης παραχώρησης καθυστερεί η πρωθυπουργική υπόσχεση «για την παράδοση του Προβλήτα Ι του ΟΛΘ στον λαό τη Θεσσαλονίκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή