ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» από τρόικα στην μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ενστάσεις φαίνεται να διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε αναπτυξιακό ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι τελευταίοι εξέφρασαν τη θέση ότι το σχέδιο του αναπτυξιακού ταμείου έρχεται σε σύγκρουση (επί της ουσίας ότι υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργεί ανταγωνιστικά), με το υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αλλωστε, η δημιουργία του αναπτυξιακού ταμείου θα απαιτούσε την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιθυμούσε το αναπτυξιακό ταμείο να μπορεί να χορηγεί δάνεια, αλλά και σε ακόμη ορισμένες περιπτώσεις να δίνει έγκριση για αναδιαρθρώσεις δανείων, σενάριο που προφανώς απορρίπτεται από την τρόικα.

Εκεί που φαίνεται να υπάρχει κάποια συναίνεση είναι στην ενίσχυση του ΕΤΕΑΝ με περισσότερα προγράμματα παροχής εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις κα την  απόκτηση μεγαλύτερης ευελιξίας.

Στον «αέρα» το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ Γιώργου Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού κοινωνικής αλληλεγγύης, κας Θεανούς Φωτίου, με τους εκπροσώπους της τρόικας, με θέμα το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε την πρωτοβουλία του για την επισκόπηση δαπανών (spending review), από την οποία αναμένεται να προκύψουν πόροι για την χρηματοδότηση του ΚΕΑ.

Πάντως, αυτή τη στιγμή αυτή δεν είναι διασφαλισμένη και οι εκπρόσωποι της τρόικας ζητούν νέα μέτρα, ώστε να εξευρεθούν οι πόροι που συνολικά ανέρχονται στα 900 εκατ ευρώ ετησίως για την καταβολή του ΚΕΑ.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ