Τσίπρας: «Σωστό βήμα» η δήλωση Γιουνκέρ πως η Ε.Ε. δεν είναι αρκούντως κοινωνική

Τσίπρας: «Σωστό βήμα» η δήλωση Γιουνκέρ πως η Ε.Ε. δεν είναι αρκούντως κοινωνική

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχόλιο για όσα είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω twitter. «Η δήλωση του προέδρου Γιούνκερ πως η ΕΕ δεν είναι αρκούντως κοινωνική κι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της ΕΕ, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει ότι η «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως πρότεινε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, είναι αναγκαία για ανάπτυξη και απασχόληση.

Μαξίμου: Η ομιλία Γιουνκέρ μπορεί να σηματοδοτήσει νέα ευρωπαϊκή ατζέντα

«Η ετήσια ομιλία του Προέδρου της ΕΕ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιείχε εξαιρετικά θετικά σημεία, που μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα Ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς ανταποκρίνονται στον προβληματισμό που υπάρχει σήμερα για την κατάσταση και το μέλλον της  Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρουν, από την πλευρά τους, κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν:  «Μεταξύ άλλων επισημαίνουμε την θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε», την ανακοίνωση για τον διπλασιασμού των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και την αναφορά του στην ανάγκη να υπάρξει «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εξίσου σημαντική είναι η δέσμευση της Επιτροπής να κάνει πρώτη της προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, ιδίως της νεολαίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει τις  αναφορές του Προέδρου Γιούνκερ, στην ανάγκη για: αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη μέλη,  προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων καθώς και την σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης».

«Ενισχύεται, επίσης, ο διεθνής και περιφερειακός ρόλος της ΕΕ με ορισμό Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ και προώθηση Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Συρία.Οι παραπάνω θέσεις, που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με την Διακήρυξη των Αθηνών, που συνυπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες οι Μεσογειακές Χώρες της ΕΕ,  μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα», καταλήγουν.

ΝΔ: Δεν κατανοούμε τους πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εδώ και καιρό, ήταν γνωστό ότι ο Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ προετοίμαζε και είχε πάρει την απόφαση να προχωρήσει στην ανακοίνωση της σειράς των θετικών προτάσεων, που ανακοίνωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καλωσορίζουμε την εξέλιξη αυτή ως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που έχει ανάγκη η ευρωπαϊκή οικονομία και οι ευρωπαϊκοί λαοί. Δεν κατανοούμε, όμως, τους πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης. Μιας Κυβέρνησης που μέχρι τώρα, λόγω ιδεοληψίας και ανικανότητας, έχει χάσει κάθε προσφερόμενη ευρωπαϊκή ευκαιρία. Το παρελθόν της αποτυχίας της είναι πρόκριμα για την αδυναμία της να αξιοποιήσει και τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Η Κυβέρνηση πρέπει, επιτέλους, να καταλάβει ότι είναι άλλο η προπαγάνδα και άλλο η άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή