Ο Πρ. Παυλόπουλος για τους εχθρούς της Δημοκρατίας

Ο Πρ. Παυλόπουλος για τους εχθρούς της Δημοκρατίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγορές και ο νεοφιλελεύθερος «μύθος» για τη μείωση της κρατικής παρεμβατικότητας που αγγίζει τον στενό πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας, αφήνοντας, όπως σημείωσε, να ανθίσουν πολιτικά μορφώματα όπως ο ναζισμός και ο φασισμός, περιγράφηκαν ως βασικοί εχθροί της δημοκρατίας χθες το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Προκόπης Παυλόπουλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 4ου ετήσιου Athens Democracy Forum, με θέμα «Religion, Migration, Power and Money».

Ο κ. Παυλόπουλος εκφώνησε έναν ύμνο στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και στα προαπαιτούμενα για τη λειτουργία της, υποστήριξε δε τον εμπλουτισμό της με θεσμούς όπως τα νομοθετικά δημοψηφίσματα, αλλά και τα δημοψηφίσματα για κρίσιμα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία κινδυνεύει σήμερα, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες, συνέχισε. Μεταξύ άλλων, την υπονομεύουν ο «κυβερνητικός δεσποτισμός» και η καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης, σημείωσε χαρακτηριστικά. Κυρίως, όμως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η δημοκρατία σήμερα υπονομεύεται και από «την επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, των αγορών και των οίκων αξιολόγησης» στον πυρήνα της κυριαρχίας των κρατών. «Οντότητες χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση αδρανοποιούν τα κρατικά όργανα που έχουν γνήσια δημοκρατική νομιμοποίηση», σημείωσε, ενώ προσέθεσε ότι «η κυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού επιχειρεί να βρει προσχηματικό έρεισμα στον νεοφιλελεύθερο μύθο της δήθεν νομοτελειακής αυτορρύθμισης της αγοράς και συνακόλουθα της ανάγκης απορρύθμισης».

Την κυριαρχία αυτή ο κ. Παυλόπουλος τη χαρακτήρισε «ουτοπική και επικίνδυνη», όπως και την παρακμή του κοινωνικού κράτους. Και αυτό διότι ο «μύθος», όπως είπε, της ανάγκης κατάργησης των παρεμβατικών αρμοδιοτήτων του κράτους οδηγεί στην εξαφάνιση των αρμοδιοτήτων που διασφαλίζουν την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων, με συνέπεια την αύξηση των ανισοτήτων. Αυτή, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, εκτρέφει τον πιο επικίνδυνο εχθρό της δημοκρατίας: «Πολιτικά μορφώματα αναβίωσης του εφιάλτη του φασισμού και του ναζισμού, με όποια λεοντή κι αν αυτά εμφανίζονται». Κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι ένα «ευαίσθητο» αγαθό, συνέχισε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η «μεταφύτευση» των θεσμών της είναι ρεαλιστική μόνον όταν έχουν συντελεσθεί οι αναγκαίες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή