Ο Σέφεριν, νέος πρόεδρος της UEFA

Ο Σέφεριν, νέος πρόεδρος της UEFA

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σλοβένος Αλεξάντερ Σέφεριν είναι από χθες ο νέος πρόεδρος της UEFA και έβδομος κατά σειρά στην ιστορία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, η οποία ιδρύθηκε το 1954. Εξελέγη στο έκτακτο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, λαμβάνοντας 42 ψήφους, έναντι μόλις 13 που έλαβε ο Ολλανδός αντίπαλός του, Μάικλ φαν Πράαχ. Ο 48χρονος Σέφεριν γεννήθηκε στη Λιουμπλιάνα στις 13 Οκτωβρίου 1967. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών τέκνων. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης νομικά και μιλάει αγγλικά και ιταλικά. Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην εκπροσώπηση επαγγελματιών αθλητών και συλλόγων. Αργότερα ασχολήθηκε με τη διοίκηση επιχειρήσεων.

Η παραγοντική ενασχόληση με το ποδόσφαιρο χρονολογείται από το 2005, οπότε έγινε μέλος της διοίκησης σωματείου ποδοσφαίρου σάλας της Λιουμπλιάνας και παράλληλα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού σωματείου με την ονομασία Δικηγόροι Λιουμπλιάνας. Το 2011 εξελέγη πρόεδρος της Σλοβενικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και το ίδιο έτος έγινε αντιπρόεδρος της νομικής επιτροπής της UEFA.

«Σας ευχαριστώ για τη φανταστική υποστήριξη», είπε ο Σέφεριν απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των 55 ομοσπονδιών μελών της UEFA, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη. Σημαίνει πολλά για εμένα και την οικογένειά μου, που είναι πολύ υπερήφανη. Η μικρή αλλά όμορφη Σλοβενία είναι επίσης υπερήφανη και ελπίζω ότι μια ημέρα θα είστε και εσείς υπερήφανοι για την επιλογή σας».

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας των αρχαιρεσιών, ο Σέφεριν υποσχέθηκε να οδηγήσει την UEFA στην εποχή της σταθερότητας, της ελπίδας, της ισορροπίας και της φιλίας, προσθέτοντας: «Μπορούμε να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους μόνο με διάλογο και συνεργασία. Είμαι μέλος μιας ομάδας. Δεν είμαι πρωταγωνιστής. Εχω σχέδια για να οδηγηθεί η UEFA σ’ ένα νέο επίπεδο. Θέλω οι εθνικές ομοσπονδίες να έχουν κεντρικό ρόλο. Ας αναπτύξουμε και ας προστατεύσουμε μαζί το ποδόσφαιρο». Επίσης υποσχέθηκε «νέα και καθαρή οπτική» και «το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την UEFA, χτίζοντας γέφυρες προς όλους και με το ποδόσφαιρο στην κορυφή».

Οταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την εκλογή του, για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ξεκαθάρισε ότι είναι ενημερωμένος και τόνισε ότι θα ενεργήσει άμεσα για να αλλάξει η συγκεκριμένη κατάσταση. «Γνωρίζω την υπόθεση από όσα έχω ακούσει από τα ΜΜΕ. Το πρόβλημα των στημένων αγώνων είναι ένα από τα σημαντικότερα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ελπίζω ότι θα το κάνουμε άμεσα», ανέφερε ο Σέφεριν, ο οποίος ψηφίστηκε από την ΕΠΟ και φέρεται να μην ανέχεται κρατικές παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της UEFA, Πέδρο Πίντο, πρόσθεσε:«Είναι γνωστό ότι έχουμε ζητήσει και έχουμε λάβει από τις ελληνικές αρχές τον φάκελο της συγκεκριμένης υπόθεσης (σ.σ.: της “εγκληματικής οργάνωσης”). Εχουμε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να μας ενημερώνουν για όλες τις εξελίξεις. Παρακολουθούμε το θέμα στενά. Σας θυμίζω όμως ότι στο θέμα της Ελλάδας δεν έχει καταδικαστεί κανένας ακόμα».

Ο εκτελεστικός γραμματέας της ΕΠΟ, Π. Παπανικολάου, υποστήριξε: «Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι έτοιμο από κάθε πλευρά να ενσωματώσει στη λειτουργία του κανόνες μεγαλύτερης διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή