Ο Ντράγκι βρίσκει συμμάχους για ενίσχυση των μέτρων στήριξης

Ο Ντράγκι βρίσκει συμμάχους για ενίσχυση των μέτρων στήριξης

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στην ερμηνεία του καταστατικού της, το οποίο επικεντρώνεται στη σταθερότητα των τιμών εντός Ευρωζώνης, δήλωσε ο Κλαάς Κνοτ, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας στην Ολλανδία. Στο πλαίσιο ομιλίας που έδωσε στη Βιέννη, o κ. Κνοτ σχολίασε πως η ΕΚΤ προσπαθεί να ξεπεράσει τα μεγαλύτερα οικονομικά εμπόδια στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της τελευταίας 80ετίας.

Είναι το δεύτερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που μέσα σε δύο μέρες συστήνει προσοχή, καθώς η Ευρωτράπεζα ετοιμάζεται να επανεξετάσει τη νομισματική πολιτική της. Τα σχόλια του κ. Κνοτ ακολούθησαν ανάλογη τοποθέτηση από τη Σαμπίν Λαοτενσλέγκερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία είπε πως θα πρέπει να δοθούν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για να αποδώσουν τα υφιστάμενα μέτρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει γραμμή η Ευρωτράπεζα στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της. Οι προαναφερόμενοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τάσσονται υπέρ μιας δυναμικής παρέμβασης στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη. Από τον Μάρτιο του 2015 η ΕΚΤ έχει υιοθετήσει πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της, ακολουθώντας τα χνάρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας. Μεταξύ των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης περιλαμβάνονται και γενναιόδωρες αγορές ομολόγων από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ενώ πρόσφατα συμπεριλήφθηκαν σε αυτό το πρόγραμμα και εταιρικά ομόλογα. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων απαιτεί τοποθετήσεις 80 δισ. ευρώ ανά μήνα, κυρίως, σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. «Εάν χρειαστούν περισσότερα εργαλεία, τότε θα τα βρούμε», δήλωσε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης. Ο κ. Κνοτ τόνισε, επίσης, πως είναι απαραίτητο να αποστασιοποιηθεί η ΕΚΤ από τις προσδοκίες των αγορών, διατηρώντας αποστάσεις από την επικοινωνιακή πολιτική της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή