Επιστροφή χρημάτων από ΕΕΤΤ ζητεί το Γενικό Λογιστήριο

Επιστροφή χρημάτων από ΕΕΤΤ ζητεί το Γενικό Λογιστήριο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η κόντρα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Το ΓΛΚ ζητεί την επιστροφή χρημάτων που έχουν δαπανηθεί τόσο στις μετακινήσεις προσωπικού της ανεξάρτητης αρχής, όσο και για δαπάνες φιλοξενίας τέκνων εργαζομένων σε κατασκηνώσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι ζητεί την επιστροφή χρημάτων από τους δικηγόρους της ανεξάρτητης αρχής οι οποίοι αμείβονταν μέσω ειδικών μισθολογίων από το 2010 έως και το 2015. Το ΓΛΚ απάντησε πρόσφατα στην ΕΕΤΤ, αναφέροντας ότι εμμένει στις θέσεις του για την επιστροφή των δαπανών και έδωσε μόλις δύο μήνες περιθώριο ώστε να καταλογισθούν σε κάθε εργαζόμενο τα χρήματα που πρέπει να επιστρέψει. Μετά τον καταλογισμό, τα ποσά θα συμψηφισθούν μέσω της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Σε άλλη περίπτωση, το ΓΛΚ θα προωθήσει τα εντάλματα είσπραξης των χρημάτων στις ΔΟΥ όπου υπάγονται οι εργαζόμενοι.

Tα ποσά για τα οποία ζητείται η επιστροφή τους διαφοροποιούνται από εργαζόμενο σε εργαζόμενο. Εκτιμάται πως ανέρχονται σε περίπου 20 έως 25 χιλ. ευρώ από κάθε δικηγόρο της ανεξάρτητης αρχής και 10 έως 15 χιλ. ευρώ από κάθε οδηγό. Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις (ταξίδια, επισκέψεις, επιτόπιες μεταβάσεις κ.λπ. εργαζομένων), τα ποσά ποικίλλουν και μπορεί να κυμαίνονται από λίγες χιλιάδες ευρώ ή και αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, όπως ισχύει για τον πρώην πρόεδρο της ΕΕΤΤ, Λεωνίδα Κανέλλο.

Ο σύλλογος εργαζομένων της ΕΕΤΤ αναφέρει ότι όλες οι δαπάνες που έγιναν ήταν σύννομες και ότι σε περίπτωση που το ΓΛΚ εμμείνει στις αποφάσεις του, θα στραφεί νομικά κατά όσων τις υπογράφουν. Τα στελέχη του αναφέρουν ότι όλες οι δαπάνες της ΕΕΤΤ ελέγχονταν κάθε χρόνο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και τους ορκωτούς ελεγκτές. Σημειώνουν ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε κάποια παρατήρηση για τις συγκεκριμένες δαπάνες, ενώ όταν ζητήθηκε θεσμικά η όποια προσαρμογή των αμοιβών, αυτό έγινε απαρεγκλίτως.

Παράγοντες της ΕΕΤΤ πίσω από την «επίθεση» αυτή του ΓΛΚ βλέπουν δάκτυλο της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να χειραγωγήσει την ανεξάρτητη αρχή. Στόχος, αναφέρουν στελέχη της, είναι το «ξεδόντιασμα» της Αρχής, χτυπώντας την εμπροσθοφυλακή της, που δεν είναι άλλη από το νομικό τμήμα που ρυθμίζει την αγορά τηλεπικοινωνιών. Οι ίδιοι σημειώνουν πως απώτερη επιδίωξη της κυβέρνησης και του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, είναι η επιστροφή αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Υποδομών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή