Αναδίπλωση υπουργείου Πολιτισμού για το Ελληνικό

Αναδίπλωση υπουργείου Πολιτισμού για το Ελληνικό

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναδίπλωση εμφανίζεται να οδηγείται το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όσον αφορά την προσπάθειά του να καταστήσει εαυτόν συναρμόδιο για το σύνολο των κοινών υπουργικών αποφάσεων και των κανονιστικών πράξεων που αφορούν την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Προσπάθεια που αποκάλυψε η «Κ» και η οποία προκάλεσε εντονότατη κριτική από το σύνολο της αγοράς ειδικά μετά την αποδεδειγμένη από τις αρχές Αυγούστου πρόθεσή του να κηρύξει το μεγαλύτερο μέρος της υπό παραχώρησης έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η παρέμβαση αυτή επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί μέσω διάταξης που πρότεινε το υπουργείο Πολιτισμού στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης να συμπεριληφθεί στον κυρωτικό νόμο της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. στο υπό τη Lamda Development επενδυτικό σχήμα που έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής και συνυπογράψει τη σύμβαση αυτή με το ελληνικό Δημόσιο.

Με ανακοίνωσή του το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει πως «η προτεινόμενη διάταξη που δεν εισάγεται στη Βουλή είναι ανεξάρτητη από το νομοσχέδιο για την κύρωση της Σύμβασης για το Ελληνικό, το οποίο υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αρ. Μπαλτά».

Αντίδραση θεσμών

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην αναδίπλωση αυτή συνέβαλε τόσο η αντίδραση των θεσμών, που φέρονται να μην είχαν γνώση της πρωτοβουλίας, όσο και το Μαξίμου. Υπενθυμίζεται πως η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ο κυρωτικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και αναμένεται να έχει ψηφιστεί πριν εκπνεύσει ο Σεπτέμβριος.

Υπενθυμίζεται πάντως πως για την ολοκλήρωση της παραχώρησης μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη σχετική συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου, απομένουν πολλές ακόμα ενέργειες της κυβέρνησης πέραν της ψήφισης της σύμβασης από τη Βουλή.

Μεταξύ άλλων πρέπει να ολοκληρωθεί η βασική αδειοδότηση και να επέλθει ασφάλεια δικαίου για το σύνολο του έργου με την έγκριση προεδρικού διατάγματος. Παράλληλα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας προεδρικό διάταγμα για το σύνολο των χρήσεων γης στο οποίο θα ενσωματώνεται και η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επεται η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) με προεδρικό διάταγμα και η υπογραφή των κοινών υπουργικών αποφάσεων και άλλων απαραίτητων ενεργειών του Δημοσίου για την έγκριση των πολεοδομικών μελετών και τη ρύθμιση θεμάτων όπως είναι η χωροθέτηση των κτιρίων. Είναι σε όλες αυτές τις πράξεις που επιχείρησε να καταστεί συναρμόδιο το υπουργείο Πολιτισμού, εξηγούν νομικοί κύκλοι.

Η κυβέρνηση υποχρεούται επίσης μετά το προεδρικό διάταγμα για το ΣΟΑ να προχωρήσει στην αδειοδότηση καζίνο με τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού. Η δε παράδοση του Ελληνικού στον επενδυτή πρέπει να γίνει με αυτό ελεύθερο από την κατοχή τρίτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή