Συνεργασία ΔΕΗ με την κινεζική CMEC

Συνεργασία ΔΕΗ με την κινεζική CMEC

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για την πρώτη στρατηγική συνεργασία της ΔΕΗ με ιδιώτες στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας άνοιξε η χθεσινή υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την κινεζική CMEC, που στοχεύει αρχικά στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1 δισ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση μιας ανώνυμης εταιρείας, στην οποία η ΔΕΗ θα εισφέρει την υφιστάμενη μονάδα Μελίτη 1 (330 MW), την άδεια για την κατασκευή της νέας μονάδας Μελίτη 2 (450 MW), τα τρία ορυχεία για την τροφοδοσία τους (Κλειδί, Λόφοι Μελίτης και Βεύη) και τις υποδομές για τη δεύτερη μονάδα (αυλή λιγνίτη και φράγμα). Η κινεζική CMEC θα χρηματοδοτήσει την επένδυση, ενώ οι δύο ελληνικές εταιρείες Ακτωρ και ΤΕΡΝΑ θα συνεισφέρουν τα δικαιώματά τους στα λιγνιτωρυχεία και θα συμμετάσχουν στην κατασκευή της μονάδας. Τα ποσοστά συμμετοχής στην εταιρεία θα καθοριστούν αφού γίνουν η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που θα συνεισφέρει η ΔΕΗ από ανεξάρτητο διεθνή οίκο και ο προϋπολογισμός της επένδυσης, με τη ΔΕΗ πάντως να περιορίζεται σε μειοψηφικό πακέτο. Τα επόμενα βήματα θα καθορισθούν το αμέσως επόμενο διάστημα από κοινή ομάδα των συμμετεχόντων που θα συσταθεί, ενώ εκτίμηση της ΔΕΗ είναι ότι εάν όλα πάνε καλά, η κοινή εταιρεία θα συσταθεί μέσα στο 2017 και το όλο σχέδιο θα ολοκληρωθεί σε διάρκεια 4-5 ετών.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη χθες από τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη και τον αντιπρόεδρο της CMEC κ. Φανγκ Γιανσούι, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρα και του πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Ζου Ξιαολί. Η κινεζική αντιπροσωπεία και η διοίκηση της ΔΕΗ θα έχουν συνάντηση σήμερα το πρωί και με τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, το ταξίδι του οποίου προ διμήνου στην Κίνα έθεσε τις βάσεις, όπως είπε ο Κινέζος πρέσβης γι’ αυτή τη συνεργασία. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο κ. Δ. Κούτρας από την Ακτωρ και ο κ. Γ. Περιστέρης από την ΤΕΡΝΑ.

Τόσο ο Κινέζος πρέσβης όσο και ο αντιπρόεδρος της CMEC χαρακτήρισαν χθες την υπογραφή του MoU με τη ΔΕΗ ως μια πρώτη κίνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, την οποία ενέταξαν στο στρατηγικό ενδιαφέρον της Κίνας για την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, αναγνωρίζοντας τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως κόμβος λόγω της γεωγραφικής της θέσης. «Η Ελλάδα έχει πλούσιο λιγνίτη, αιολική και ηλιακή ενέργεια, η Κίνα έχει πάρα πολύ δυναμική τεχνολογία, χρήματα και ανταγωνιστικότητα στα προϊόντα. Η κινεζική κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί και να αναπτύξει τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, κυρίως στην “πράσινη” καθαρή ενέργεια και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας» τόνισε ο Κινέζος πρέσβης.

Ο αντιπρόεδρος της CMEC κ. Φανγκ Γιανσούι, τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών στο εμπόριο και τις επενδύσεις μπήκε σε νέο στάδιο μετά το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κίνα και ότι η υπογραφή του MoU με τη ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα αυτής της εμβάθυνσης τω σχέσεων των δύο χωρών. Παρουσιάζοντας την εταιρεία του, τόνισε ότι είναι ειδικευμένη στον χώρο της παραγωγής ρεύματος και ασχολείται επίσης με το εμπόριο, με τη μελέτη και ανάπτυξη και την ανάθεση μεγάλων projects. O πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης εξέφρασε την ελπίδα η μονάδα της Μελίτης να αποτελέσει την αρχή για μια στρατηγική συνεργασία των δύο εταιρειών. Σημείωσε ότι η ΔΕΗ φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των Βαλκανίων και στην κατεύθυνση αυτή η συνεργασία με την CMEC θα είναι καθοριστική, ενώ έκανε γνωστό στο περιθώριο της εκδήλωσης, ότι προχθές το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την ίδρυση θυγατρικής στην Αλβανία. «Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στη ΔΕΗ» χαρακτήρισε την υπογραφή του ΜοU o κ. Σκουρλέτης, ενώ ο κ. Γιώργος Τσίπρας σημείωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία που μπορεί να φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά σε διάφορα επίπεδα συνεργασίας.

Χθες, πάντως, εκδηλώθηκαν και οι πρώτες αντιδράσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, με την WWF να καταδικάζει την υπογραφή του MoU, κατηγορώντας τον κ. Σκουρλέτη ότι στηρίζει «μαύρο μνημόνιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή