Διαφωνούν οι δανειστές για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα

Διαφωνούν οι δανειστές για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές ενστάσεις στα σχέδια της κυβέρνησης για τη μετεξέλιξη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) σε Αναπτυξιακή Τράπεζα διατύπωσαν χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, οι δανειστές θεωρούν ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης να δώσει στον νέο αυτό φορέα αυξημένες αρμοδιότητες, όπως χορηγήσεις μεγαλύτερων δανείων, αλλά και τη δυνατότητα να προβαίνει σε αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, θεωρείται ότι έρχεται σε ευθεία αντίφαση με το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα.

Το υπουργείο Οικονομίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε ο κ. Γ. Σταθάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς την ύπαρξη διαφωνιών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το υπουργείο επιδιώκει τη ριζική αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ προκειμένου να αποτελέσει ισχυρό αναπτυξιακό θεσμό» και τονίζεται ότι αυτό «αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το νομοθετικό πλαίσιο θα κατατεθεί προς ψήφιση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από τη μελέτη που έχει εκπονηθεί για την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ προβλέπονται τα ακόλουθα: ο σχεδιασμός εξειδικευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης, ο πολλαπλασιασμός των πόρων που διαχειρίζεται, η στοχευμένη παρέμβαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων, η ενσωμάτωση του ΤΑΝΕΟ, το οποίο αποτελεί Ταμείο Συμμετοχών, και η διαμόρφωση μηχανισμού αξιολόγησης επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται με τις τράπεζες.

Ας σημειωθεί ότι πολλές από τις παραπάνω αρμοδιότητες προβλέπονται στη λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institute for Growth – IfG) το οποίο ιδρύθηκε τελικά το 2014, αφού προηγήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Οι τελευταίοι, και κυρίως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, είχαν διατυπώσει έντονες επιφυλάξεις τότε, υπό τον φόβο της δημιουργίας μιας νέας… ΕΤΒΑ. Υπό την παρούσα κυβέρνηση η λειτουργία του IfG έχει ατονήσει, καθώς από τα τρία υποταμεία που προβλέπονταν ενεργοποιήθηκε μόνο το ένα, αυτό που αφορούσε την παροχή δανείων –και για αναδιαρθρώσεις δανεισμού– σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα δύο άλλα υποταμεία, για κεφαλαιουχική συμμετοχή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για παροχή δανείων ή και κεφαλαιουχική συμμετοχή σε μικρά και μεσαία περιφερειακά έργα υποδομής, δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Χρηματοπιστωτικά ζητήματα που αφορούν κυρίως το θέμα της ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων προς τράπεζες και Δημόσιο θα τεθούν σήμερα επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν με τους εκπροσώπους των δανειστών οι κ. Τσακαλώτος, Σταθάκης και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Χθες, πάντως, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας εξέφρασε τη διαφωνία του με την ιδέα περί δημιουργίας κοινής «bad bank» για τα μεγάλα εταιρικά «κόκκινα» δάνεια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι ίδιες οι τράπεζες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τα νέα εργαλεία. Εμείς ό,τι είχαμε να νομοθετήσουμε, το νομοθετήσαμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή