Τι ψηφίζουν οι αγορές στις αμερικανικές εκλογές

Τι ψηφίζουν οι αγορές στις αμερικανικές εκλογές

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά εβδομάδες απομένουν μέχρι τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και το αποτέλεσμα που θα ήταν το ευνοϊκότερο για τις αγορές εξακολουθεί να παραμένει και το πιθανότερο: η Χίλαρι Κλίντον γίνεται πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κερδίζει τον Λευκό Οίκο και η Κλίντον θα αναγκαστεί να συμβιβάζεται με τους Ρεπουμπλικανούς. Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι πιθανότατα πολύ πιο εύπεπτο για τις αγορές από τη νίκη του Τραμπ ή την πλήρη επικράτηση των Δημοκρατικών. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα έκανε, στ’ αλήθεια, ο Τραμπ ως πρόεδρος. Ωστόσο, ο κίνδυνος για αναταραχή στην εξωτερική πολιτική και για έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα θα ήταν μεγάλος. Αν γινόταν κάτι τέτοιο η Ευρώπη, η οποία εξαρτάται περισσότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ από το εμπόριο, θα βρισκόταν σε πιο ευάλωτη θέση. Αντιστρόφως, μια νίκη της Κλίντον, σε συνδυασμό με πλήρη επικράτηση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, επίσης, θα ήταν ανησυχητική. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική στροφή υπέρ της αύξησης της φορολογίας και των δαπανών και να επιτρέψει στην Κλίντον να εφαρμόσει πολιτική ατζέντα που θα έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από τις απόψεις της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οσον αφορά στην προεδρία, η Κλίντον φαίνεται να προηγείται σημαντικά. Για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα του ευρέως αποδεκτού δημοσκόπου Νέιθαν Σίλβερ οι πιθανότητες για επικράτηση της Κλίντον ανέρχονται σε 68,6% έναντι 31,4% για τον Τραμπ.

Ωστόσο, πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί με αυτές τις προβλέψεις. Οπως έδειξε η καλή επίδοση των Τραμπ και Σάντερς στον προεκλογικό αγώνα για το ποιος υποψήφιος θα λάβει το χρίσμα του υποψηφίου για την προεδρία, αυτός ο προεκλογικός αγώνας είναι ασυνήθιστος. Ισως να μην ισχύει σε τόσο μεγάλο βαθμό ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίον όποιος προεδρικός υποψήφιος προηγείται σε αυτό το στάδιο του προεκλογικού αγώνα συνήθως καταλήγει να κερδίζει και τον Λευκό Οίκο.

Στις δημοσκοπήσεις η Κλίντον προηγείται κατά μέσον όρο με 3% έναντι του Τραμπ. Η διαφορά τους δεν είναι και τόσο μεγάλη. Μάλιστα τις τελευταίες πέντε εβδομάδες η διαφορά έχει μικρύνει κάπως, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στις Πολιτείες όπου θα κριθεί η σύνθεση του εκλογικού κολεγίου. Πολλοί ψηφοφόροι δεν έχουν καλή γνώμη και για τους δύο υποψηφίους. Μικρά περιστατικά αρκούν ώστε να στρέψουν ψηφοφόρους προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση ή ώστε να κινητοποιήσουν υποστηρικτές. Η ευρεία δημοσιογραφική κάλυψη του προβλήματος υγείας της Κλίντον τις προηγούμενες ημέρες αποτελεί καλό παράδειγμα.

Θυμάστε στο Brexit; Ακόμη και ελάχιστες ημέρες πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου οι πιθανότητες που συγκέντρωνε το στρατόπεδο της παραμονής στην Ε.Ε. υποδήλωναν ότι θα επικρατούσε. Σε εκλογικές αναμετρήσεις που καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από νεοεμφανιζόμενους λαϊκιστές υποψηφίους, οι οποίοι αψηφούν τον συνηθισμένο τρόπο συμπεριφοράς και συζήτησης, φαίνεται ότι είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι συνήθως να προβλεφθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Εν κατακλείδι, η Κλίντον προηγείται στην προεκλογική εκστρατεία και είναι το πιθανότερο να κερδίσει και τις εκλογές. Ωστόσο, ο κίνδυνος να επικρατήσει ο Τραμπ πιθανότατα δεν είναι τόσο μικρός όσο νομίζουν πολλοί παρατηρητές στην Ευρώπη. Η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο σαφής στον προεκλογικό αγώνα για το Κογκρέσο. Η εταιρεία RealClearPolitics προβλέπει ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα κερδίσουν 226 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σύνολο 435 εδρών και οι Δημοκρατικοί 187. Για τη Γερουσία προβλέπει ότι οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν τουλάχιστον 47 έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί 46, ενώ η διαφορά των υποψηφίων είναι πολύ μικρή σε 7 έδρες ώστε να υπάρξει πρόβλεψη.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή