Νέα σεζόν για την ΚΟΑ με καινοτομίες

Νέα σεζόν για την ΚΟΑ με καινοτομίες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γενικό σύνθημα την «Πολυχρωμία» και «ήρωα» τον τελευταίο μαέστρο του πλανήτη που περιπλανιέται σε όλο το σύμπαν προσπαθώντας να φέρει πίσω τη χαμένη μουσική (το ταξίδι του είναι στο επίκεντρο της φετινής εκστρατείας προβολής της ΚΟΑ και θα ζωντανεύει, κομμάτι κομμάτι, σε κάθε συναυλία), η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι έτοιμη να υποδεχθεί τη νέα σεζόν. Τον προγραμματισμό της περιόδου 2016-17 παρουσίασε χθες το μεσημέρι ο Στέφανος Τσιαλής που, μολονότι διανύει την τρίτη του χρονιά ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας, είχε για πρώτη φορά την ευκαιρία να επιμεληθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χωρίς πίεση χρόνου (αφού τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε μόλις αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, ενώ η πολιτική επικαιρότητα του περσινού καλοκαιριού αναπόφευκτα συνοδευόταν από καθυστερήσεις και ανατροπές).

Η δημιουργία της διετούς Ακαδημίας Νέων Μουσικών της ΚΟΑ με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι ίσως η σημαντικότερη από τις φετινές καινοτομίες. Στο πρώτο, πιλοτικό έτος λειτουργίας της, η ακαδημία θα προσφέρει σε 18 υποτρόφους την ευκαιρία να μαθητεύσουν στο πλευρό κορυφαίων Ελλήνων και ξένων αρχιμουσικών και σολίστ στα έγχορδα και τα κρουστά (οι αιτήσεις συμμετοχής στις ακροάσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 23 Σεπτεμβρίου). Ωστόσο, τα μέλη της ορχήστρας είναι εξίσου περήφανα για την επερχόμενη συνεργασία τους με τον Λεωνίδα Καβάκο, την οποία επιθυμούσαν διακαώς εδώ και αρκετά χρόνια. Τον καταξιωμένο μαέστρο ανέλαβαν να προσεγγίσουν απευθείας δύο από τους μουσικούς της ΚΟΑ, κι εκείνος όχι μόνο δέχθηκε να διευθύνει μια συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στα μέσα Οκτωβρίου, συμμετέχοντας μάλιστα και ο ίδιος ως σολίστ, αλλά ζήτησε το ποσό της αμοιβής του να δεσμευτεί για σκοπούς που εξυπηρετούν τους μουσικούς της ορχήστρας.

Στις 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη της σεζόν με το πρώτο από μια σειρά μουσικών αφιερωμάτων σε πόλεις του κόσμου. Η Λειψία, όπου γεννήθηκε ο Βάγκνερ, έζησε ο Σούμαν και παίχτηκαν για πρώτη φορά οι Εννέα Συμφωνίες του Μπετόβεν ως ενιαίος κύκλος, είναι ο αρχικός σταθμός του ταξιδιού, με τον Στέφανο Τσιαλή στο πόντιουμ και σολίστ το βιολοντσελίστα Αλεξέι Στάντλερ. Θα προηγηθούν οι εμφανίσεις της ΚΟΑ στο Ηρώδειο (20/9), στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής (23/9) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών (2/10), καθώς και στο Φεστιβάλ της Γάνδης στη Φλάνδρα (28/9), όπου θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα Μπετόβεν, Γκέρσουιν, Σκαλκώτα και Θεοδωράκη.

Πέντε συμπαραγωγές με το Μέγαρο Μουσικής, με το οποίο η ορχήστρα διατηρεί «άψογη συνεργασία» σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό της διευθυντή, πολυάριθμες επισκέψεις στα αθηναϊκά μουσεία, καθώς και ένα αφιέρωμα στον Σπύρο Σαμάρα για τα 100 χρόνια από τον θάνατό του (12/5) είναι μεταξύ των highlights της χρονιάς. Ακόμα, οι λάτρεις της κλασικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ορισμένα «θαμμένα» διαμάντια, όπως το βαλς «Εορταστικοί Χαιρετισμοί» του Ελληνα συνθέτη Θεμιστοκλή Μεταξά (9/12), που αν και τα έργα του παίζονταν από την Ορχήστρα του Στράους στη Βιέννη, παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό. Σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση θα παρουσιαστεί το «Πρελούδιο και φούγκα σε σι ελάσσονα» του Μπαχ σε μεταγραφή του Δημήτρη Μητρόπουλου, ενώ η συμφωνική σουίτα από την όπερα «Η φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη θα παιχτεί για πρώτη φορά παγκοσμίως (10/2).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή