Αναγκαιότητα η ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου Αερίου

Αναγκαιότητα η ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου Αερίου

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναγκαιότητα ανάπτυξης του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Vertical Gas Corridor), που θα ενώνει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, συνομολόγησαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων κρατών, στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποιήθηκε η υπουργική διάσκεψη της Πρωτοβουλίας για τη διασύνδεση των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης του τομέα Φυσικού Αερίου (CESEC). Tην Κοινή Δήλωση υπέγραψε, εκ μέρους της Ελλάδας και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Οπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, στην Κοινή Δήλωση επισημαίνεται από τα τέσσερα μέρη ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της ενεργειακής τροφοδοσίας σε ανταγωνιστικές τιμές μπορούν να υποστηριχθούν από την ανάπτυξη ενός νέου Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, με σκοπό τη διασφάλιση της αδιάλειπτης αμφίδρομης ροής. Εντός αυτού του πλαισίου, με την Κοινή Δήλωση τα μέρη χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση του διασυνδετήριου ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB), καθώς και την κατασκευή του έργου BRUA (αγωγός μεταξύ Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας).

Η ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη, η οποία επισημοποιήθηκε με τα συμφωνηθέντα στη Βουδαπέστη, επιτρέπει την εκκίνηση επεξεργασίας όλων των ρυθμιστικών και τεχνικών πτυχών του έργου. Σ’ αυτή τη βάση, η ελληνική πλευρά προτίθεται να επιταχύνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να συμβάλει στην εναρμόνιση του χρονοδιαγράμματος και των στοιχειωδών διαδικασιών κατανομής της δυναμικότητας, για την υλοποίηση του διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των τεσσάρων χωρών.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, που αποκτά νέα δυναμική μετά την Κοινή Δήλωση της Βουδαπέστης, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της συνολικής στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, αναφέρει το υπουργείο στη σχετική ανακοίνωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή